Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΟΟΣΑ-PISA, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ Η΄ ΑΝΘΡΩΠΟΜΗΧΑΝΕΣ;



Το Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών PISA αποτελεί ένα πρότζεκτ του Οργανισμού για Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη. Κάθε τρία χρόνια τα εκπαιδευτικά συστήματα αξιολογούνται μέσω της εξέτασης 15χρονων μαθητών στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τη φυσική ως προς γνώσεις και δεξιότητες.

Η Κίνα είχε πάντα μεγάλες επιδόσεις στο πρόγραμμα PISA. Τα τελευταία αποτελέσματα έδειξαν πως το εκπαιδευτικό σύστημα στη Σανγκάη όχι μόνο ξεπέρασε τις υπόλοιπες 64 χώρες, αλλά διεύρυνε και το προβάδισμά του.


Οι πρώτες επτά θέσεις στα μαθηματικά κατελήφθησαν από ασιατικές χώρες. Ακολούθησαν πέντε ευρωπαϊκές. Μέσα σε αυτές ήταν η Εσθονία. Οι επιδόσεις της βαλτικής χώρας βελτιώθηκαν σημαντικά από την πρώτη συμμετοχή της στο PISA. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και η ανεξαρτητοποίηση της Εσθονίας έχουν αφήσει έντονο ίχνος. Η εισοδηματική ψαλίδα παραμένει μεγάλη. Όμως οι κοινωνικές διαφορές δεν αντικατοπτρίζονται στα μαθησιακά επιτεύγματα. Το μεταρρυθμισμένο πρόγραμμα σπουδών του 1996 που ανανεώθηκε δέκα χρόνια μετά αποτέλεσε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Καθόρισε τους μαθησιακούς στόχους, αλλά όχι και τα μέσα, εξασφαλίζοντας αυτονομία στα σχολεία.

Η Εσθονία είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι μαθησιακές επιδόσεις δεν επιτυγχάνονται εν μία νυκτί. Αποτελούν προϊόν μακρόπνοης αφοσίωσης.

Περισσότερες πληροφορίες:

"www.baltic-course.com/eng/education/?do

­c=84560":http://www.baltic-course.com/eng/educ...
"archimedes.ee/en/blog/news/estonia-scor­es-high-marks-in-pisa-2012-education-tes­ts":http://archimedes.ee/en/blog/news/est...

Είναι λοιπόν τα αποτελέσματα του PISA το μέτρο σύγκρισης για την εκπαιδευτική επιτυχία; Γιατί το PISA αξιολογεί μόνο τα μαθηματικά, τη φυσική και την ανάγνωση, όταν άλλα προγράμματα έχουν πολύ μεγαλύτερο εύρος;

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Πάζι Σάλμπεργκ, «μπορούμε να εμπιστευτούμε την έρευνα του ΟΟΣΑ όπως και κάθε άλλο κοινωνικό δείκτη». Ο κ. Σάλμπεργκ τονίζει πως δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν κι άλλα μαθήματα, αφού είναι «πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πώς θα μπορούσαμε να έχουμε κοινωνιολογία ή ιστορία ή ξένες γλώσσες ή κάτι τέτοιο που δε θα μπορούσε να είναι αξιόπιστο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου