Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Δυο ξεχωριστά σχολεία κερδίζουν τη μάχη της εκπαίδευσης.


http://gr.euronews.com/2013/08/23/wha...
Το επίπεδο των καθηγητών και ο τεχνολογικός εξοπλισμός βελτιώνουν το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ποια είναι όμως τα στοιχεία που κάνουν ένα σχολείο ξεχωριστό;
Η εκπομπή Learning World εξετάζει δυο εξαιρετικά παραδείγματα.

Το Μοντεσόρι Σίτι, στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές της βορειοανατολικής Ινδίας, είναι το μεγαλύτερο σχολείο στον κόσμο. Στις εγκαταστάσεις του, που στεγάζονται σε 20 ξεχωριστά κτίρια στην ευρύτερη περιοχή, φοιτούν σήμερα 48.144 μαθητές. Προέρχονται από όλες τις κάστες της ινδικής κοινωνίες. Ακόμα και τα φτωχότερα παιδιά έχουν πρόσβαση, μέσω υποτροφιών.


Το σχολείο ιδρύθηκε πριν από 54 χρόνια, την 1η Ιουλίου του 1959. Σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα σχολεία στη χώρα. Το Μοντεσόρι Σίτι επιδεικνύει ισχυρή προσήλωση στο εκπαιδευτικό έργο. Το πρόγραμμα σπουδών στοχεύει στην παροχή θεωρητικής και πρακτικής γνώσης στους μαθητές.

Σε υψόμετρο 3 χιλιάδων μέτρων στις Άνδεις, στην επαρχία Σάλτα της βορειοδυτικής Αργεντινής, το σχολείο στη Σάλα Εσκούλα είναι το πιο απομονωμένο στον κόσμο.

Η πρόσβαση με αυτοκίνητο από το δύσβατο μονοπάτι είναι αδύνατη. Η πλησιέστερη πόλη απέχει 10 ώρες με τα πόδια. Οι μαθητές ηλικίας 5-15 ετών, μένουν στο σχολείο από Δευτέρα ως Παρασκευή και για να επιστρέψουν στα σπίτια τους περπατάνε 1- 2 ώρες.
Παρότι διαθέτει πενιχρά μέσα, το σχολείο κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο ίντερνετ από το 2009, χάρη στη χρηματοδότηση του ιδρύματος «Μάθηση πέρα από το Σταυρό του Νότου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου