Κυριακή 4 Μαΐου 2014

ΣΤ. ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΠΑΡΑΚΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ Mέρος B΄

Σχεδιαγράμματα 
33. Οι Οθωμανοί Τούρκοι κατακτούν βυζαντινά εδάφη
34. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος προσπαθεί να σώσει την πρωτεύουσα
35. Οι Τούρκοι πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη
36. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους

με λίγα λόγια.......


Το 14ο αιώνα στα ανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας εμφανίζονται οι Οθωμανοί Τούρκοι. Κατέλαβαν σχεδόν όλη τη Μικρά  Ασία και έκαναν πρωτεύουσα του κράτους τους την Προύσα. Γρήγορα κατέλαβαν και ευρωπαϊκά εδάφη, αφού νίκησαν τους ενωμένους χριστιανούς (στο Κοσσυφοπέδιο το  1389, με αρχηγό το σουλτάνο Μουράτ Α΄). 

Ενώ ο διάδοχός του σουλτάνος Βαγιαζήτ πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη, εμφανίστηκαν οι Μογγόλοι του Ταμερλάνου. Νίκησαν το Βαγιαζήτ (στη μάχη της Άγκυρας το 1402) και οι βυζαντινοί απαλλάχτηκαν από τους Οθωμανούς για 20 χρόνια. Το κράτος των Μογγόλων διαλύθηκε όταν κινήθηκαν εναντίον της κίνας. 

Το 1422 ο σουλτάνος Μουράτ Β' πολιόρκησε την Πόλη, από στεριά και θάλασσα, αλλά δεν κατόρθωσε να την καταλάβει. Νικά όμως τους ενωμένους χριστιανικούς στρατούς στη Βάρνα της Βουλγαρίας και κατακτά βαλκανικά και ελληνικά εδάφη.

    Στην Κωνσταντινούπολη ο Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος πεθαίνει και αυτοκράτορας στέφεται στο Μιστρά ο αδερφός του Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Όταν ο Κωνσταντίνος φτάνει στην κωνσταντινούπολη προσπαθέι να οργανώσει την άμυνα της Πόλης και κλείνει συμφωνία ειρήνης με το Μουράτ Β

Ο διάδοχός του όμως Μωάμεθ Β΄δεν τηρεί τη συμφωνία πολιορκεί την Κωνσταντινούπολη, προτείνει δύο φορές στον Κωνσταντίνο να την παραδώσει. Εκείνος αρνείται . Στις 29 Μαΐου 1453, μετά από μάχη που κράτησε όλη τη μέρα, οι Τούρκοι μπαίνουν στην πόλη από την Κερκόπορτα. Ο αυτοκράτορας σκοτώνεται και η βυζαντινή αυτοκρατορία παύει να υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου