Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Διδακτικό υλικό για την Πρωτομαγιά και την εργασίαΑναδημοσίευση από: Α Σύλλογος Αθηνών ΠΕ

Διδακτικές πρωτοβουλιών για την εργασία και τους εργαζόμενους

Διδακτικό υλικό για την εργασία και το εργατικό κίνημα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Η αξία της εργασίας, ο κοινωνικός χαρακτήρας της, οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες, η χαρά της δημιουργίας αλλά και η αλλοτρίωση του εργαζόμενου ανθρώπου, οι αγωνίες, οι καημοί, οι πόθοι και οι ελπίδες του, αλλά και οι συλλογικοί του αγώνες, αποτελούν το θέμα αυτής της πρωτοβουλίας. Έχουμε από καιρό επισημάνει, ότι στα πλαίσια της μεταμοντέρνας ανάγνωσης της πραγματικότητας, η εικόνα του εργαζόμενου ανθρώπου εξορίστηκε από τα νέα σχολικά βιβλία.
Είναι όμως καθήκον και υποχρέωση του μαχόμενου δάσκαλου, να φωτίσει μέσα στη σχολική τάξη τους πραγματικούς δημιουργούς του κοινωνικού πλούτου :
-         λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα
-         διηγήματα και αποσπάσματα από τα παλιά σχολικά βιβλία
-         πληροφορίες για την πρωτομαγιά των εργατών αλλά και την πρωτομαγιά των λουλουδιών
-         Βίντεο και τραγούδια
δημοσιεύονται με σκοπό να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια: Να συμβάλλουν στη γνωριμία των παιδιών με αυτό τον «ανεπιθύμητο» άγνωστο που λέγεται εργαζόμενος.

Προτείνουμε τις επόμενες ημέρες να αφιερώσουμε τις ώρες του γλωσσικού μαθήματος στην Πρωτομαγιά. Να συζητήσουμε με τα παιδιά και να τους εξηγήσουμε γιατί την επόμενη ημέρα τα σχολεία είναι κλειστά. Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε λογοτεχνικά κείμενα εκτός των σχολικών βιβλίων.
Καλούμε τους συναδέλφους, τους Συλλόγους διδασκόντων, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε., το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.
Είναι βέβαια αυτονόητο, ότι το υλικό που παραθέτουμε μπορεί να αξιοποιηθεί όποια στιγμή κρίνει καταλληλότερη  κάθε συνάδελφος
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το αφιέρωμα εμπλουτίζεται, διορθώνεται και ανανεώνεται, όποτε βρίσκουμε κάτι καινούριο να προσθέσουμε, με καινούριο υλικό (το οποίο θα μπαίνει στις επί μέρους ενότητες).
Γι” αυτόν τον λόγο, παρακαλούμε όσους αναδημοσιεύουν υλικό από εδώ, να μην το αντιγράφουν απλώς, αλλά να βάζουν και ενεργό υπερσύνδεσμο προς την σελίδα αυτή, προκειμένου οι χρήστες να μένουν ενήμεροι για τις αλλαγές.

Διδακτικό υλικό για την εργασία και το εργατικό κίνημα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου
Μπορείτε να κατεβάσετε τα παρακάτω αρχεία :
ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Τσάρλι Τσάπλιν με τους: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρτ, Τσέστερ Κόνκλιν, Χένρι Μπέργκμαν
Ο Σαρλό τρελαίνεται από τους αγχωτικούς ρυθμούς εργασίας σ' ένα μεγάλο εργοστάσιο, συλλαμβάνεται από παρεξήγηση ως ηγέτης μιας διαδήλωσης, ερωτεύεται μια καταζητούμενη ορφανή κοπέλα και προσπαθεί μαζί της να βρει την ευτυχία. Μία από τις καλύτερες ταινίες του Τσάπλιν, που στιγματίζει την ανεργία, την απανθρωπιά αλλά και τη μηχανοποίηση της κοινωνίας.
ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Για τις μικρότερες τάξεις
Οι δύο πρώτοι μύθοι μπορούν να αξιοποιηθούν στις μικρές τάξεις. Σήμερα, λόγω κρίσης και ανεργίας, τα παιδιά αναγνωρίζουν την αξία της εργασίας, δηλαδή την αξία του μισθού. Συνεπώς η ανάγκη διδασκαλίας των συγκεκριμένων μύθων είναι περιορισμένη, αλλά όχι ανύπαρκτη, αφού η εργασία μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από τον μισθό.
Α.        Δύο εκδοχές γραπτής αφήγησης για τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα, του Αισώπου :
& μία εκδοχή animation   www.youtube.com/watch?v=mjEx-nAPhyQ
από τη Disney.
Αν και φέρει βαρύ ηθικολογικό φορτίο, ο συγκεκριμένος μύθος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στις μικρές τάξεις.
Προτεινόμενη δραστηριότητα:
Δίνουμε στα παιδιά το μύθο χωρίς το τέλος και τους ζητάμε να το φανταστούν εκείνα.
Στη συνέχεια συζητάμε τις διάφορες εκδοχές. Όσοι-ες δοκίμασαν αυτή τη δραστηριότητα στην τρίτη δημοτικού κινητοποίησαν τα παιδιά και είχαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Β.            Ο παρακάτω μύθος είναι και πάλι του Αισώπου και έχει τίτλο «Ο γεωργός και τα παιδιά του». Έχει το ίδιο νόημα και τα ίδια προβλήματα με τον προηγούμενο, αλλά πρόσφερεται για διαφορετικές δραστηριότητες, πχ. ανάπτυξη του σε μορφή παραμυθιού.
Τη συγκεκριμένη μετάφραση την αντλήσαμε από το agiasma.info/forum/viewtopic.php?f=13&t=1833.
Κυκλοφορεί και από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος με τίτλο «ο κρυμμένος θησαυρός» και σε ποιητική μορφή.
Ένας γεωργός ετοιμοθάνατος, θέλοντας να γίνουν και τα παιδιά του άξιοι γεωργοί, τα κάλεσε κοντά του και τους είπε: «..παιδιά μου, σ΄ ένα από τα αμπέλια μου έχω κρυμμένο θησαυρό».
Έτσι, όταν πέθανε, τα παιδιά του πήραν υνιά και δικέλλες κι έσκαψαν βαθιά όλα τους τα χωράφια.
Και φυσικά θησαυρό δεν βρήκαν, όμως….τα αμπέλια τους έδωσαν πολλαπλάσια σοδειά.
Ο μύθος αυτός δηλώνει ότι ο μόχθος είναι θησαυρός για τους ανθρώπους.
Γ.          Ο  τελευταίος μύθος   αναφέρεται από τον de Ste Croix στο «Ο ταξικός αγώνας στον αρχαίο ελληνικό κόσμο» (εκδόσεις Κέδρος). Δυστυχώς δεν έχουμε διαθέσιμο το βιβλίο και τον καταγράφουμε όπως τον θυμόμαστε. Ο μύθος καταγράφεται από τον συγγραφέα ως ο μοναδικός γνωστός μύθος της αρχαιότητας  που αντιμετωπίζει κριτικά και ριζοσπαστικά τη σχέση αφέντη / δούλου.
Νομίζουμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί από την τρίτη τάξη και μετά. Ο στόχος είναι προφανής.
«Ένας χωρικός ταξίδευε με τον γάιδαρό του στο δάσος. Σε όλο το ταξίδι, όπως πάντα, συμπεριφέρονταν σκληρά και άδικα στο τετράποδο. Σε κάποια στιγμή είδε από μακριά ληστές να πλησιάζουν. Ζήτησε τότε από το ζωντανό να επιταχύνει το βήμα του, για να γλιτώσουν τη ληστεία. Ο γάιδαρος τότε γύρισε και του απάντησε πως ο ίδιος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την αλλαγή αφέντη και συνέχισε στον ίδιο ρυθμό.»
Σχέδιο διδασκαλίας που μας έστειλαν συνάδελφοι από το ΠΤΔΕ- ΑΠΘ
Παρουσιάζουμε εδώ αποσπάσματα από σχέδιο διδασκαλίας που ετοιμάζουν συνάδελφοι από το  ΠΤΔΕ-ΑΠΘ για τη Δευτέρα 30 Απρίλη και την Πρωτομαγιά με θέμα την οικονομική κρίση του σήμερα και του 1929 στην Αμερική. Χρησιμοποιούν το φετινό ημερολόγιο του Δικτύου υποστήριξης Προσφύγων και μεταναστών που έχει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην κρίση του 1929, το κείμενο του παλιού βιβλίου γλώσσας της Ε΄τάξης για τον μπαρμπα-Τζίμη καθώς και άρθρα για την ανεργία σήμερα. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας έστειλαν το υλικό τους.
Η 1η ομάδα αναλαμβάνει το ρόλο των δημοσιογράφων οι οποίοι πρέπει να παράγουν ένα γραπτό κείμενο με θέμα την κρίση την οποία βιώνει η Ελλάδα σήμερα με συγκριτικά στοιχεία και αναφορές και στην κατάσταση της Αμερικής του 1929. Οι υπόλοιπες ομάδες είναι οι διαδηλωτές-εργαζόμενοι οι οποίοι παίρνουν διάφορα είδη κειμένων και μέσα από τα εκάστοτε κείμενα καλούνται να βγάλουν πλακάτ, πανό ακόμα και αφίσα για να εκφραστούν.
1η ομάδα: 2 κείμενα με στίχους από τραγούδια (τα τραγούδια είναι αγγλικά ωστόσο δίνεται και η μετάφραση) εκ των οποίων ακούμε το ένα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
2η κ 3η ομάδα: κείμενο από παλιό βιβλίο Γλώσσας για τον μπαρμπα-Τζίμη μαζί με διασκευασμένες μαρτυρίες ανθρώπων που δούλευαν σε Έλληνες εργοδότες και αφήγηση ελληνοαμερικανίδας για την οικονομική κρίση
3η ομάδα: εικόνες με πλακάτ από ανθρώπους που διαδηλώνουν, οι οποίες προέρχονται από ένα μικρό ημερολόγιο.
4η ομάδα (δημοσιογράφοι): κείμενα ανεργίας για σήμερα. Ίσως σχολιάζουμε και τα γραφήματα.
Τα άρθρα για την ανεργία σήμερα είναι στις εξής διευθύνσεις:
Μας ενδιαφέρει μέσα στα άρθρα να φανεί λίγο και η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι. Θα δώσουμε το πολύ 3 τέτοια σύγχρονα άρθρα. Έτσι κι αλλιώς δεν μας ενδιαφέρουν τα μαθηματικά και τα ποσοστά.
Επίσης, να προσθέσουμε ότι  στην ώρα των τεχνικών θα μπορούσε να δοθεί και ένα κατευθυντικό κείμενο με την ιστορική διάσταση της εργατικής πρωτομαγιάς.
Θα μπορούσε να είναι αυτό: www.gsee.gr/left_menu_files/left_m_p.php?p_id=19&men_pos=3
ή αυτό:
Υλικό για το σχέδιο διδασκαλίας
brother can you spare a dime (εργατικό τραγούδι)
which side are you on (εργατικό τραγούδι)
Ντενεκεδούπολη στο Κουρδιστάν (από τη σειρά της Ντενεκεδούπολης της Ευγενίας Φακίνου – διασκευασμένο από την Ελένη Ξεφτέρη για θεατρική παράσταση)
Ενδιαφέρον είναι για τις μικρές τάξεις (Α΄, Β΄) και το βιβλίο της Φακίνου από την Ντενεκεδούπολη «Ο κύριος Ουλτραμέρ» για να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια της κρίσης αλλά και την αλληλεγγύη.
Πρόσθετες δραστηριότητες
Μια ιστοσελίδα συναδέλφου με χρήσιμο υλικό για την πρωτομαγιά
Η ταινία «Το αλάτι της γης», ολόκληρη στο διαδίκτυο
Η ταινία αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής της μεξικανο-αμερικανικής κοινότητας και την σκληρή εκμετάλλευση των κατοίκων από τους λευκούς (Άγγλο-Αμερικάνους, όπως αποκαλούνται) βιομήχανους.
Κάποτε η γη ανήκε στην κοινότητα. Η Εταιρεία Ψευδαργύρου, όμως, ήρθε ξαφνικά, ανέλαβε την εκμετάλλευσή της κι άφησε στους κατοίκους την «επιλογή» ή να φύγουν ή να δεχτούν να εργαστούν με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς και άθλιες συνθήκες.
Αναγκάζονται να ζουν σε σπίτια που ανήκουν στη διεύθυνση, να ψωνίζουν σε καταστήματα που ανήκουν στη διεύθυνση.
Οι συνθήκες ασφαλείας για τους εργάτες είναι ανύπαρκτες. Ενώ στους λευκούς επιτρέπεται να δουλεύουν σε ζευγάρια, οι Μεξικανοί αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν τις πιο επικίνδυνες εργασίες μόνοι, κι όταν διαμαρτύρονται, η διεύθυνση τους απειλεί με απολύσεις.
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα η αστυνομία συνωμοτεί με τους ιδιοκτήτες του ορυχείου για να σπάσει η απεργία…
Ντοκιμαντέρ για τον Μάη του 1936
 Ένα ντοκιμαντέρ από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ:
Από την τεκμηρίωση μπορεί κανείς να διαλέξει και να δείξει όποια κεφάλαια θέλει, επειδή είναι αρκετά μεγάλο.
Ένα πιο μικρό, αλλά πιο κακής ποιότητας ήχου και εικόνας και πιο «δύσκολο» στη γλώσσα, για το ίδιο θέμα:
Ιστορική αναδρομή στην εργατική πρωτομαγιά
Ρίτσαρντ Ο. Μπόγιερ και Χέρμπερτ Μ. Μόρε, «Η άγνωστη Ιστορία του Εργατικού Κινήματος των ΗΠΑ», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
Αντλήσαμε τα αποσπάσματα από το μπλογκ  http://erodotos.wordpress.com/2010/04/28/prwtomagia-sikago/
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ  (της Άννας Ρόδη)
 Προβολή παρουσίασης για τους εργατικούς αγώνες:
Από το Σικάγο του 1886 στην Ελλάδα του σήμερα

Πρόσθετες δραστηριότητες


επεξεργασία αφίσας για τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου

επεξεργασία αφίσας για Χαλυβουργία

επεξεργασία αφίσας

Κείμενο για Πρωτομαγιά – Ιστορικά και άλλα στοιχεία

Πρώτο Μέρος ΣΙΚΑΓΟ 1886

Δεύτερο μέρος ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Σχέδιο διδασκαλίας που έστειλαν συνάδελφοι από το ΠΤΔΕ- ΑΠΘ

Παρουσιάζουμε εδώ αποσπάσματα από σχέδιο διδασκαλίας που ετοιμάζουν συνάδελφοι από το ΠΤΔΕ-ΑΠΘ για τη Δευτέρα 30 Απρίλη και την Πρωτομαγιά με θέμα την οικονομική κρίση του σήμερα και του 1929 στην Αμερική. Χρησιμοποιούν το φετινό ημερολόγιο του Δικτύου υποστήριξης Προσφύγων και μεταναστών που έχει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην κρίση του 1929, το κείμενο του παλιού βιβλίου γλώσσας της Ε΄τάξης για τον μπαρμπα-Τζίμη καθώς και άρθρα για την ανεργία σήμερα. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας έστειλαν το υλικό τους.

Η 1η ομάδα αναλαμβάνει το ρόλο των δημοσιογράφων οι οποίοι πρέπει να παράγουν ένα γραπτό κείμενο με θέμα την κρίση την οποία βιώνει η Ελλάδα σήμερα με συγκριτικά στοιχεία και αναφορές και στην κατάσταση της Αμερικής του 1929. Οι υπόλοιπες ομάδες είναι οι διαδηλωτές-εργαζόμενοι οι οποίοι παίρνουν διάφορα είδη κειμένων και μέσα από τα εκάστοτε κείμενα καλούνται να βγάλουν πλακάτ, πανό ακόμα και αφίσα για να εκφραστούν.

1η ομάδα: 2 κείμενα με στίχους από τραγούδια (τα τραγούδια είναι αγγλικά ωστόσο δίνεται και η μετάφραση) εκ των οποίων ακούμε το ένα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

2η κ 3η ομάδα: κείμενο από παλιό βιβλίο Γλώσσας για τον μπαρμπα-Τζίμη μαζί με διασκευασμένες μαρτυρίες ανθρώπων που δούλευαν σε Έλληνες εργοδότες και αφήγηση ελληνοαμερικανίδας για την οικονομική κρίση

3η ομάδα: εικόνες με πλακάτ από ανθρώπους που διαδηλώνουν, οι οποίες προέρχονται από ένα μικρό ημερολόγιο.

4η ομάδα (δημοσιογράφοι):
κείμενα ανεργίας για σήμερα. Ίσως σχολιάζουμε και τα γραφήματα.

Τα άρθρα για την ανεργία σήμερα είναι στις εξής διευθύνσεις:

www.tovima.gr/finance/article/?aid=442692

www.ant1.com.cy/ellada/2012/03/15/sto-20-7-ektinaxuhke-h-anergia-sthn-ella

thegreekgraph.wordpress.com

www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4690738

Μας ενδιαφέρει μέσα στα άρθρα να φανεί λίγο και η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι. Θα δώσουμε το πολύ 3 τέτοια σύγχρονα άρθρα.

Επίσης, να προσθέσουμε ότι στην ώρα των τεχνικών θα μπορούσε να δοθεί και ένα κατευθυντικό κείμενο με την ιστορική διάσταση της εργατικής πρωτομαγιάς.

Θα μπορούσε να είναι αυτό:
 www.gsee.gr/left_menu_files/left_m_p.php?p_id=19&men_pos=3

ή αυτό:

www.sansimera.gr/articles/256

Υλικό για το σχέδιο διδασκαλίας

brother can you spare a dime (εργατικό τραγούδι)

which side are you on (εργατικό τραγούδι)

Ήταν η Ύφεση που τα άλλαξε όλα (αφήγηση)

Εργάζομαι σε εστιατόριο επί 12 και 13 ώρες ημερησίως 7 ημέρες την εβδομάδα (μαρτυρίες)

Ντενεκεδούπολη στο Κουρδιστάν (από τη σειρά της Ντενεκεδούπολης της Ευγενίας Φακίνου – διασκευασμένο από την Ελένη Ξεφτέρη για θεατρική παράσταση)

Ενδιαφέρον είναι για τις μικρές τάξεις (Α΄, Β΄) και το βιβλίο της Φακίνου από την Ντενεκεδούπολη «Ο κύριος Ουλτραμέρ» για να κατανοήσουν τα παιδιά την έννοια της κρίσης αλλά και την αλληλεγγύη.

Πρόσθετες δραστηριότητες


Μια ιστοσελίδα συναδέλφου με χρήσιμο υλικό για την πρωτομαγιά

daskalabm.blogspot.com/2010/04/blog-post_8695.html

Η ταινία «Το αλάτι της γης», ολόκληρη στο διαδίκτυο

www.moviereviews.gr/m1832

Η ταινία αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής της μεξικανο-αμερικανικής κοινότητας και την σκληρή εκμετάλλευση των κατοίκων από τους λευκούς (Άγγλο-Αμερικάνους, όπως αποκαλούνται) βιομήχανους.

Κάποτε η γη ανήκε στην κοινότητα. Η Εταιρεία Ψευδαργύρου, όμως, ήρθε ξαφνικά, ανέλαβε την εκμετάλλευσή της κι άφησε στους κατοίκους την «επιλογή» ή να φύγουν ή να δεχτούν να εργαστούν με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς και άθλιες συνθήκες.

Αναγκάζονται να ζουν σε σπίτια που ανήκουν στη διεύθυνση, να ψωνίζουν σε καταστήματα που ανήκουν στη διεύθυνση.

Οι συνθήκες ασφαλείας για τους εργάτες είναι ανύπαρκτες. Ενώ στους λευκούς επιτρέπεται να δουλεύουν σε ζευγάρια, οι Μεξικανοί αναγκάζονται να διεκπεραιώνουν τις πιο επικίνδυνες εργασίες μόνοι, κι όταν διαμαρτύρονται, η διεύθυνση τους απειλεί με απολύσεις.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα η αστυνομία συνωμοτεί με τους ιδιοκτήτες του ορυχείου για να σπάσει η απεργία…

Ντοκιμαντέρ για τον Μάη του 1936

Ένα ντοκιμαντέρ από το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ:

www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=20110&autostart=0

Από την τεκμηρίωση μπορεί κανείς να διαλέξει και να δείξει όποια κεφάλαια θέλει, επειδή είναι αρκετά μεγάλο.

Ένα πιο μικρό, αλλά πιο κακής ποιότητας ήχου και εικόνας και πιο «δύσκολο» στη γλώσσα, για το ίδιο θέμα:

www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000073093&tsz=0&autostart=0

Ιστορική αναδρομή στην εργατική πρωτομαγιά


Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ

Ρίτσαρντ Ο. Μπόγιερ και Χέρμπερτ Μ. Μόρε, «Η άγνωστη Ιστορία του Εργατικού Κινήματος των ΗΠΑ», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Αντλήσαμε τα αποσπάσματα από το μπλογκ

http://erodotos.wordpress.com/2010/04/28/prwtomagia-sikago/

Σικάγο 1886 – Αθήνα 2007

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Παραθέτουμε ενδεικτικά μια συλλογή τραγουδιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την Πρωτομαγιά, στο σχολείο.

Όσοι-εσ έχετε συμπληρωματικές προτάσεις, στείλτε τες στο e-mail του Συλλόγου (aristoteliskallithea@gmail.com) για να τις συμπληρώσουμε στη συλλογή

Ροκ


Billy Bragg – There is the power in a union

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=DwbzxemJZIc

Bob Dylan – Maggie’s Farm

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=DFv3sRnmHB0

Dolly Parton – 5 to 9

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LwDMFOLIHxU

John Lenon – Working class hero

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=YsmQhbd1KWE

Rolling Stones – Salt of the Earth

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=P2bxix3vFYM

Which Side Are You On – Pete Seeger

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=5IjZAIp6lMM

Λαϊκά


Ο ΕΡΓΑΤΗΣ – ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LuVfdC_uqN8

ΑΝΕΡΓΙΑ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Wl2uluU19y8

ΔΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΠΑΝΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=FORj8RtVCRA

ΔΕ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΠ. ΜΠΑΚΑΛΗΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=-RP41Yezwro

ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΗΣ Στρ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=bc5Wg0Vmbtg

ΕΙΜ” ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

https://www.youtube.com/watch?v=TBZfcJT_bzE&feature=player_detailpage

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΑΝΙΑ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=68a1nAfGAjE

ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ Η ΕΡΓΑΤΙΑ ΜΠ. ΜΠΑΚΑΛΗΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=PaE-ODBO1vM

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=FUlRuiR0CLQ

ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥΝΤΑΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=8ZaZdrKvlWs

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=mIBIZ4_QsGw

ΕΡΓΑΤΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ePIprCEANCI

ΜΕΣ ΤΗ ΜΠΟΡΑ ,ΜΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ – ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=CnfVQGcVOgM

ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=NNPnJer_e2Q

ΣΦΥΡΙΖΕΙ Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9QHYjN1C9DU

ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

https://www.youtube.com/watch?v=5i22t-1jVLU&feature=player_detailpage

ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xm18dpL15Zc

ΦΤΩΧΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=x4ZFsnCPYwM

Έντεχνα


ΑΝΕΡΓΟΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=dz0gvvjlaz8

ΛΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΑΣ

https://www.youtube.com/watch?v=nRQQ1qJbcb0&feature=player_detailpage

ΠΑΓΩΣΕ Η ΤΣΙΜΙΝΙΕΡΑ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=rAUZkcaek0c

ΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=r6QWw7N8lbU

ΑΠ” ΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=L06Blh3bQFY

ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

https://www.youtube.com/watch?v=ajgX9mxov68&feature=player_detailpage

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=yCBtw223Fhk

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=4M5_IjpUIuM

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=BvkpPmJTrW0

ΕΝΑΣ ΠΛΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=C9yZl_miCSU

ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=nOZ9GD8aT3c

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

https://www.youtube.com/watch?v=gVrR1LMxHeg&feature=player_detailpage

ΠΡΩΤΗ ΜΑΙΟΥ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=okz3WFRqCgo

ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΑ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=dysUekUOIEU

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – Μ ΛΟΙΖΟΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=M52WB41mmT0

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=S87sgbFVtWw

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LZEjleBDebs

Ε ΡΕ ΚΟΡΟΙΔΙΑ

https://www.youtube.com/watch?v=E31WAE65zcw&feature=player_detailpage

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΝΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΡΑΤΟ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ewFquVPFeGM

ΚΙΝΗΣΕ Ο ΜΑΗΣ ΓΙΑ ΝΑ “ΡΘΕΙ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=0YBg1UpSt2A

ΟΙ ΑΣΤΟΙ ΤΡΟΜΑΞΑΝΕ

https://www.youtube.com/watch?v=onD_a89f45g&list=PLC4F21A0549EEEDD0&feature=player_detailpage#t=17

ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΟΧΤΩ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=hO1TJKXoZtc

ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=G8uGuXZPhVU

Παιδικά

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ

https://www.youtube.com/watch?v=ZsIw7cSyyKo&feature=player_detailpage

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ – ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=eHXsr0H-oJg

Ο ΜΑΗΣ ΕΧΕΙ ΜΥΣΤΙΚΑ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=w3ZtHl2g7Yw

Επιτάφιος


ΒΑΣΙΛΕΨΕΣ ΑΣΤΕΡΙ ΜΟΥ

https://www.youtube.com/watch?v=FGRBIzDtayw&feature=player_detailpage

ΓΛΥΚΕ ΜΟΥ ΕΣΥ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xhqMQ-jRyKM

ΗΣΟΥΝ ΚΑΛΟΣ ΚΙ ΗΣΟΥΝ ΓΛΥΚΟΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9Kj2LhMUoEo

ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ ΜΟΥ ΜΙΣΕΨΕΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=SbnLSFncChA

ΝΑ ΧΑ Τ ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=c2IQlGEFYUg

ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ Τ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=denJDO6IAq8

ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΙ ΣΤΕΚΟΣΟΥΝ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=yAs2K2GQEig

ΧΕΙΛΙ ΜΟΥ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΤΟ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_okgtUkRWvE

Δημοτικά

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΒΙΤΑΛΗ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Ci2eO42mPLU

ΜΑΗΣ – Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=hik0uMoip94

ΤΩΡΑ ΜΑΗΣ ΤΩΡΑ ΘΕΡΤΗΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=3X3xBscyScM

ΗΡΧΕΝ Ο ΜΑΗΣ – ΚΥΘΝΟΣ

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=YC6UdmjOpew

https://www.youtube.com/watch?v=RePDjg2SNVo&feature=player_detailpage


Posted in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου