Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Σύλλογος ΠΕ "η Αθηνά": Εκτιμήση για την πορεία της μάχης για την αξιολόγηση

Προτείνουμε, σε περίπτωση που κληθεί η σχολική μονάδα ή κατά την κρίση του συλλόγου διδασκόντων για τη θωράκισή του από τις πιέσεις, το παρακάτω σχέδιο πρακτικού:
« Συνεδρίασε ο σύλλογος διδασκόντων, ύστερα από κάλεσμα του Δ-ντή για το ζήτημα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014, σύμφωνα με την υπ, αρ 190089/Γ1, 10-12-13, εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.
Ο Διευθυντής ανέγνωσε την παραπάνω εγκύκλιο και ακολούθησε συζήτηση με βάση το νόμο 3848/10, το Π.Δ. 152/2013, την εγκύκλιο 190089/Γ1, τις θέσεις και αποφάσεις του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ «η Αθηνά» και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Μετά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε εθελούσια προσφορά εκπαιδευτικών του σχολείου για τη συγκρότηση και τη στελέχωση των ομάδων εργασίας που απαιτούνται και γι αυτό δεν δρομολογείται η αυτοαξιολόγηση »

Ανακοίνωση και εκτίμηση του Συλλόγου για την πορεία της μάχης  για την αξιολόγηση, τα επόμενα βήματα και την παραπέρα ανάπτυξη  των αγώνων
α) 861:  Η καθολική συσπείρωση και στήριξη των συναδέλφων
 στη δράση του Συλλόγου και οι 861 υπογραφές μάχιμων εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση δίνουν ηχηρή απάντηση στα σχέδια του Υπουργείου και αποτελούν ένα πρώτο θετικό βήμα αντίστασης
απέναντι σε μια σκληρή επίθεση σε μια δύσκολη μάχη
 όλου του εκπαιδευτικού κινήματος.
Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, με βάση τον προγραμματισμό του Συλλόγου, η καμπάνια ενάντια στην αξιολόγηση, ως μέρος της συνολικής μάχης που δίνουμε για να μην περάσουν τα σχέδια αποδόμησης της δημόσιας εκπαίδευσης και του επαγγελματικού μας αφανισμού. Οι 861 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσα σε τρεισήμισι βδομάδες, αριθμός που πλησιάζει το 95% των συναδέλφων που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες, αποτελούν την ηχηρή απάντηση της μαχόμενης εκπαίδευσης στην προπαγάνδα και τα σχέδια της κυβέρνησης, εκφράζουν την απόλυτη στήριξη και συσπείρωση των συναδέλφων γύρω από το Σύλλογο και τη δράση του, ενισχύουν συνολικά το εκπαιδευτικό κίνημα και την κρίσιμη μάχη που διεξάγει.
Επιπρόσθετα και παράλληλα με τις υπογραφές, οι ενημερωτικές συναντήσεις που διεξήχθησαν, η παρουσία του Συλλόγου σχολείο το σχολείο-παρουσία που συνεχίζεται, οι συναντήσεις με τους συναδέλφους Διευθυντές και Διευθύντριες, ο συντονισμός με το εκπαιδευτικό κίνημα, το ότι μέχρι τώρα δεν διοργανώθηκαν σεμινάρια για την αυτοαξιολόγηση από τους Σχ. Συμβούλους της περιοχής - σε συνδυασμό με τις μαζικές ακυρώσεις των σεμιναρίων σε όλη τη χώρα λόγω των αποφασιστικών κινητοποιήσεων, οι συλλογικές δεσμεύσεις που με κάθε τρόπο αναλαμβάνονται από την συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων του Συλλόγου, περί της μη συγκρότησης των ομάδων εργασίας και την ακύρωση στην πράξη της αυτοαξιολόγησης, αποτελούν ένα πρώτο θετικό βήμα αντίστασης από την πλευρά μας, απέναντι στη σκληρή επίθεση που δεχόμαστε και δίνουν ελπιδοφόρα προοπτική σ’ αυτή τη δύσκολη μάχη όλου του εκπαιδευτικού κινήματος.
Ο Σύλλογος χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους για τη γενναία και μαζική στήριξη αυτής της συλλογικής προσπάθειας, την ενότητα και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν στους συλλόγους διδασκόντων κόντρα στο φόβο, το διχασμό, τον κανιβαλικό ανταγωνισμό και τους καλεί να συνεχίσουν-να συνεχίσουμε, ενωμένα τον αγώνα με την ίδια αποφασιστικότητα και στόχο τη νίκη.
β)  Να οργανώσουμε την συλλογική μας άμυνα

απέναντι στις  πιέσεις της επόμενης περιόδου
 και να κατοχυρώσουμε έτσι, το πρώτο θετικό μας βήμα
Το συλλογικό μας στοίχημα είναι:
  • «Καμιά σχολική μονάδα δε δρομολογεί την αυτοαξιολόγηση»
  • «Κανείς συνάδελφος δε συμμετέχει στις ομάδες εργασίας»
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, περιττεύουν οι επαναλήψεις προηγούμενων ανακοινώσεων του συλλόγου και οι εκτιμήσεις για τις αναγκαιότητες της δράσης μας στο επόμενο διάστημα. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου θετικού βήματος, είναι η ώρα  να οργανώσουμε καλύτερα τη συλλογική μας άμυνα, να θωρακιστούμε έναντι των πιέσεων και των μέσων που θα μετέλθει η κυβερνητική πλευρά για να απαντήσει επιθετικά στη σθεναρή στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας, που έχει μπλοκάρει τα σχέδια για το ξεκίνημα του μεγάλου διωγμού στη δημόσια εκπαίδευση.
 Ο Υπουργός, θορυβημένος, στέλνει μέσω εφημερίδων και πληρωμένων κονδυλοφόρων τελεσίγραφα πανικού, όπως αυτό το τελευταίο πως «η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη για τους εκπαιδευτικούς και από το Μάη για τα στελέχη», σε μια προσπάθεια επιβολής εδώ και τώρα της αυτοαξιολόγησης μέσω του εκβιασμού των στελεχών για την προώθησή της δια πυρός και σιδήρου σε κάθε σχολείο, μπροστά στην αξιολόγησή τους. Την ώρα που τα σχολεία δεν έχουν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη, δίνει 1.490.000 ευρώ στις δύο επιστημονικές ομάδες της αξιολόγησης ανάλογα με την «πρόοδο του έργου» και τις κάνει πολιορκητικό κριό της εφαρμογής της, ενώ ψεύδεται, λασπώνει και συκοφαντεί το κίνημα αντίστασης στην αξιολόγηση που έχει γιγαντωθεί, μιλώντας για «κύκνειο άσμα μιας συντεχνίας και μιας μειοψηφίας μέσα στην εκπαίδευση» Από τους εκβιασμούς του Υπουργείου δεν γλίτωσε ούτε ο σχολικός χρόνος, που τη μια τον μειώνει για τις λευκές εβδομάδες της αγοράς και την άλλη τον επιμηκύνει σε μια τυφλή-εκδικητική αντιπαράθεση με τους εκπαιδευτικούς με οδηγό του την Παιδαγωγική του «Μνημονίου».
Σε αυτό το νέο κύμα άνωθεν πιέσεων εντάσσονται τα σεμινάρια που θα επιχειρηθούν από συμβούλους το επόμενο διάστημα. Επαναλαμβάνουμε τις αποφάσεις μας και καλούμε: Τους συμβούλους να μην τα διεξάγουν -ας διαλέξουν όχθη, τώρα που κρίνεται το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού. Τους συναδέλφους διευθυντές-ντριες, να κρατούν το σύλλογο ενήμερο για κάθε τέτοια εξέλιξη και να μην παραστούν στα σεμινάρια, καλυπτόμενοι από την κηρυγμένη στάση εργασίας του Συλλόγου και της ΔΟΕ που την ενεργοποιούμε! Όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας, στις συγκεντρώσεις ακύρωσης και το  μπλοκάρισμα κάθε σεμιναρίου που θα επιχειρηθεί.
Μετά το μπλοκάρισμα των σεμιναρίων, θα αναπροσαρμοστεί η τακτική τους : Οι σύμβουλοι θα διεξάγουν την επιμόρφωση-προπαγάνδα υπέρ της αξιολόγησης μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εκτιμούμε πως η μάχη θα μεταφερθεί σε κάθε σχολείο με επισκέψεις συμβούλων για πληροφόρηση των συναδέλφων και άσκηση πιέσεων για συγκρότηση των ομάδων εργασίας και δρομολόγησης της αυτοαξιολόγησης- ίσως και αυθημερόν!  
Απέναντι σε αυτήν την επίθεση που θα δεχτούμε, το συλλογικό και κρίσιμο στοίχημα είναι να ενεργοποιήσουμε τις συλλογικές μας δεσμεύσεις και να οργανώσουμε την άμυνά μας ώστε: καμιά σχολική μονάδα να μη δρομολογήσει την αυτοαξιολόγηση και κανείς συνάδελφος να μη συμμετέχει στις ομάδες εργασίας.
Προτείνουμε, σε περίπτωση που κληθεί η σχολική μονάδα ή κατά την κρίση του συλλόγου διδασκόντων για τη θωράκισή του από τις πιέσεις, το παρακάτω σχέδιο πρακτικού:
« Συνεδρίασε ο σύλλογος διδασκόντων, ύστερα από κάλεσμα του Δ-ντή για το ζήτημα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος 2013-2014, σύμφωνα με την υπ, αρ 190089/Γ1, 10-12-13, εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ.
Ο Διευθυντής ανέγνωσε την παραπάνω εγκύκλιο και ακολούθησε συζήτηση με βάση το νόμο 3848/10, το Π.Δ. 152/2013, την εγκύκλιο 190089/Γ1, τις θέσεις και αποφάσεις του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ «η Αθηνά» και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Μετά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε εθελούσια προσφορά εκπαιδευτικών του σχολείου για τη συγκρότηση και τη στελέχωση των ομάδων εργασίας που απαιτούνται και γι αυτό δεν δρομολογείται η αυτοαξιολόγηση »
Ο σύλλογος Αθηνά θα αναλάβει περαιτέρω όλες τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης των συναδέλφων και στήριξης της μάχης σε κάθε σύλλογο διδασκόντων. Θα βρεθεί σε κάθε σχολείο, όπου κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα ή επιχειρηθεί από συμβούλους και την ιεραρχία να σπάσουν το μέτωπο με απειλές και τρομοκρατία και να δρομολογήσουν την αξιολόγηση. Σε περίπτωση τέτοιων εξελίξεων καλούμε τους συναδέλφους διευθυντές και όλους τους συναδέλφους σε κάθε σχολική μονάδα να  ενημερώνουν το Σύλλογο χωρίς καθυστέρηση.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, σε αυτήν την κατεύθυνση ο σύλλογος θα συνεχίσει τον αγώνα, για να υπερασπίσει την εργασιακή αξιοπρέπεια των μελών του και το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι μια μάχη κρίσιμη που, αν και η τελική της έκβαση υπερβαίνει το σύλλογο-στο βαθμό που είναι μια μάχη συνολικά του εκπαιδευτικού κινήματος, σας καλούμε να τη συνεχίσουμε  όλοι, σε όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία μας, ενωμένα και αποφασιστικά και με  όλες μας τις δυνάμεις. Ο αγώνας μας ενάντια στην αξιολόγηση, που συγκρούεται με μια στρατηγική επιλογή της πολιτικής των Μνημονίων, θα θωρακιστεί και θα αναπνεύσει το οξυγόνο της νίκης ταυτόχρονα με την ανάπτυξη ενός κινήματος  συνολικής ανατροπής  αυτής της πολιτικής.
γ) Σας καλούμε σε έκτακτη  Γενική Συνέλευση,
την Τετάρτη 19 Φλεβάρη 7μμ στο 3- 4 Δ.Σ Γαλατσίου
Για την οργάνωση της μάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την ανταλλαγή  εμπειριών και την έκφραση της γνώμης των συναδέλφων,
για την δρομολόγηση της αγωνιστικής αντίληψης με
πανεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά-μπροστά στην αξιολόγηση
και τις οριστικές απολύσεις εκπαιδευτικών που έρχονται το μήνα Mάρτη,
για τον προσανατολισμό του κινήματος και την ανάπτυξη ενός μετώπου αντίστασης και ανατροπής σύμφωνα με τις συλλογικές μας θέσεις  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου