Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Ομαδική ασφάλιση μαθητών από ιδιωτική εταιρεία του Γιώργου Τασιόπουλου Προ λίγων ημερών ζητήθηκε από τους Διευθυντές των σχολείων του Δήμου Άνω Λιοσίων να μοιράσουν κάρτες συλλογής προσωπικών στοιχείων των μαθητών με σκοπό να διαβιβαστούν στο Δήμο για να γίνει ομαδική ασφάλιση των μαθητών.
Δυστυχώς, ο Δήμος Άνω Λιοσίων φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους συναδέλφους καθώς τους ανατέθηκε να μοιράσουν κάρτες ιδιωτικής ασφάλισης σε όλους τους μαθητές, χωρίς να έχει έρθει διευκρινιστικό έγγραφο από κάποια αρμόδια υπηρεσία. Αυτό προκαλεί διάφορα ερωτήματα:

1.      Είναι οι εκπαιδευτικοί αρμόδιοι να μοιράζουν κάρτες ιδιωτικής ασφάλισης για τους μαθητές μέσα στα σχολεία;
2.      Μήπως καταργείται η Δημόσια Ασφάλιση;
3.      Για ποιο λόγο οι εκπαιδευτικοί να γίνονται διαφημιστές οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρείας; Ποιο είναι το θεσμικό και  το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τα σχολεία να χρησιμοποιούνται σαν πεδίο διαφημιστικής εκστρατείας διαφόρων εταιριών;
4.      Για ποιο λόγο η Σχολική Επιτροπή συλλέγει προσωπικά δεδομένα χωρίς να διαβιβάζει διευκρινιστικές οδηγίες και χωρίς ούτε καν να αναφέρει αν έχει έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου παιδείας;   Ποιος υπέγραψε και ποιος έχει την ευθύνη για την είσοδο ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας; Ποιος και με  ποια κριτήρια επέλεξε να διαφημίσει τις συγκεκριμένες εταιρείες  και με ποιο όφελος; Ποιος έδωσε το δικαίωμα σε μια ιδιωτική  ασφαλιστική εταιρεία να ασφαλίζει τα παιδιά  μας   με όρους που δεν γνωρίζουμε; 
5.      Γνωρίζει ο Δήμος μας ότι υπάρχει αρνητική σχετική νομολογία[1] από το Ελεγκτικό Συνέδριο;
6.      Με ποιο δικαίωμα  παρακάμπτει η εταιρεία αυτή την δημόσια ασφάλιση που παρέχουμε στα παιδιά μας  με την εργασία μας  και τα ένσημα  μας; Υπάρχει επιστημονική έρευνα και αντίστοιχη μελέτη που να έχει καταγράψει ατυχήματα στο χώρο του σχολείου και έχει αναδείξει την ανάγκη επιπλέον ασφάλισης των παιδιών μας;  Άραγε ο σχολικός χώρος έχει γίνει σήμερα περισσότερο επικίνδυνος και αυτή την ανάγκη στη δημόσια εκπαίδευση έρχεται να καλύψει μια ιδιωτική εταιρεία; 
Αν υπάρχει αυτή η ανάγκη  πρέπει η εκπαίδευση κρατώντας το δημόσιο χαρακτήρα της να βρει τρόπους να την αντιμετωπίσει. 


Ίσως και σύμφωνα με τα σχέδια  περί αυτοαξιολόγησης των σχολείων να αποτελεί και ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου στα πλαίσια της εξεύρεσης «μέσων και πόρων» για τη χρηματοδότηση των σχολείων, αφού πλέον η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ελάχιστη.Ας αναρωτηθούμε ποια συμφέροντα μας βάζουν να εξυπηρετούμε και τι είδους σχολεία θέλουμε να δημιουργήσουμε.  Η είσοδος ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας,  που επιτρέπει τα σχολεία να χρησιμοποιούνται σαν πεδίο διαφημιστικής εκστρατείας διαφόρων εταιριών θα είναι ο Δούρειος  Ίππος ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης; 

Η απαίτηση για 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο των όλων και των ίσων και δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια, η δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική ασφάλιση όλων, η ενίσχυση και η αύξηση των κοινωνικών δαπανών, η κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των μέτρων που τα συνοδεύουν, η ανατροπή όσων υλοποιούν την πολιτική της κοινωνικής βαρβαρότητας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι ο μόνος δρόμος, ο δρόμος της κοινωνικής πλειοψηφίας, ο δρόμος του κόσμου της εργασίας.
Καλούμε το Δήμο Άνω Λιοσίων, τους Διευθυντές των Σχολείων και τους συναδέλφους να αρνηθούν να συμπράξουν στην είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στα σχολεία.
Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογός μας δε θα μείνει σιωπηρός.
Είναι πρωτοφανές για τα σχολικά δεδομένα να στέλνονται  κάρτες ιδιωτικής ασφάλισης χωρίς διευκρινιστικές οδηγίες, χωρίς την απαραίτητη έγκριση από το υπ. παιδείας, όταν για το παραμικρό που μπαίνει στο σχολείο  πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη άδεια από το Υπουργείο Παιδείας. 
Περιμένουμε βέβαια και από το Υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση.
Νομοθεσία / Νομολογία Ελεγκτικού Συνεδρίου
 2006 / ΠΡΞ Τ7 2006 331
Πληρωμή ασφαλίστρων σε εταιρεία για την ομαδική ασφάλιση των μαθητών Νηπιαγωγείων - Δημοτικών Σχολείων - Γυμνασίων -Λυκείων, ΤΕΣ και ΤΕΛ Δήμου. Μη νόμιμη. Συγγνωστή πλάνη. Όμοια η 141/2006 πράξη του ιδίου Τμήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου