Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Οι απολύσεις, η διαθεσιμότητα και η αβάσταχτη ελαφρότητα του συνδικαλισμού

Συνάδελφε, η διαθεσιμότητα χτυπά την πόρτα μας
Με τον καλοκαιρινό «ξαφνικό θάνατο» και τη διαθεσιμότητα 2500 καθηγητών και 2500 σχολικών φυλάκων, η κυβέρνηση έχει καταστήσει τα σχολεία και τις εκπαιδευτικές δομές στοχοποιημένο πεδίο και τους εκπαιδευτικούς βασική δεξαμενή για την άντληση των απολύσεων στο δημόσιο. Όσα ακολούθησαν, ο μαύρος Σεπτέμβρης του κ. Αρβανιτόπουλου, δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες: Από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο τους επόμενους μήνες ο πόλεμος του Υπουργείου θα μπει στην πιο σκληρή του φάση χτυπώντας το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα στη δημόσια εκπαίδευση.
            Η διαθεσιμότητα χτυπάει την πόρτα και της Πρωτοβάθμιας! Το βλέπουμε όλοι. Η κυβέρνηση «εξαφάνισε» τα χιλιάδες κενά, που προέκυψαν από τους μηδενικούς διορισμούς μονίμων και την ελαχιστοποίηση  των αναπληρωτών-έναντι των αθρόων συνταξιοδοτήσεων, περικόπτοντας εκπαιδευτικό έργο και σήμερα κατασκευάζει μια μεγάλη μάζα εκπαιδευτικών και στην Π.Ε. ως «πλεονασματική και υπεράριθμη»: Τμήματα αυξάνουν τον αριθμό των μαθητών τους κατά 10% και συμπτύσσονταιαποσπασμένοι δάσκαλοι αποχωρούν από τα τμήματα ένταξης και τα ειδικά σχολεία,  τάξεις υποδοχής δε λειτουργούν, τα σχολεία ΕΑΕΠ εξαφανίζουν το ολοήμερό τους, στα κλασσικά σχολεία έχει ολοήμερο μόνο για λίγα παιδιά. Δάσκαλοι με προβλήματα υγείας οδηγούνται «ή στην τάξη με πλήρες ωράριο ή στην απόλυση». Xιλιάδες εκπαιδευτικοί απομακρύνθηκαν ως τάχα υπεράριθμοι από τα σχολεία τους και αρκετοί αποτέθηκαν εκτός ΠΥΣΠΕ κατά παράβαση όλης της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. Τα σχέδια αυτά έγιναν ακόμα πιο αποκαλυπτικά, όταν εκεί που απομακρύνθηκαν συνάδελφοι ως υπεράριθμοι ή που δεν έγιναν αποσπάσεις, προσελήφθησαν αναπληρωτές!

 Πραγματική βόμβα αποτελεί η πρόσληψη για πρώτη φορά αναπληρωτών δασκάλων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τα ολοήμερα σχολεία, που βαφτίζονται πιλοτική δομή και σηματοδοτεί τη μετάλλαξη των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων στα σχολεία αυτά σε μια πρόσκαιρη, επισφαλή, ελαστική εργασία των 400- 500 ευρώ. Η βόμβα ήταν όμως διπλή: Ανακοινώθηκαν προσλήψεις νηπιαγωγών μέσω των προγραμμάτων ανέργων του ΟΑΕΔ που εισάγουν νέας εργασιακές σχέσεις των νηπιαγωγών, προμηνύοντας απόπειρα γενίκευσής τους σε όλη την εκπαίδευση. Δηλαδή, με σύμβαση πρόσληψης για διάστημα 6,5 μηνών, με αποζημίωση από 427-490 ευρώ το μήνα, με υπηρεσία που δεν υπολογίζεται ως συντάξιμη, με απασχόληση Χριστούγεννα και Πάσχα,  επιχειρείται η λειτουργία και του νηπιαγωγείου με φθηνό-πάμφθηνο εκπαιδευτικό προσωπικό, η συρρίκνωση των δομών του (ολοήμερο-απογευματινή ζώνη) και η κατασκευή μιας μεγάλης μερίδας νηπιαγωγών, που ξεπερνά το 30%, ως τάχα «πλεονασματικής».
Συνάδελφε,  μας δένουν χειροπόδαραοι ευχές και οι κατάρες δε φτάνουν!
Τρία ακόμα δεδομένα δένουν τον κλάδο χειροπόδαρα: α) Η τροπολογία για την επαναδιατύπωση των οργανικών θέσεων όλων των εκπαιδευτικών που επιχειρεί να καταστήσει ως νέα οργανικότητα τη φετεινή κουτσουρουμένη λειτουργικότητα των σχολείων, να καταργήσει την οργανική  θέση του εκπαιδευτικού από το Υπουργείο Παιδείας και να τη μετατρέψει σε οργανική στη σχολική μονάδα, να εξαρτήσει, δηλαδή,  την τύχη κάθε εκπαιδευτικού με την πορεία του σχολείου αποκλειστικά και να τίθεται αυτόματα σε εφαρμογή κατά σχολείο η διαθεσιμότητα βάσει των κριτηρίων Μητσοτάκη! β) Η καθιέρωση του ηλεκτρονικού παρουσιολόγιου που θα τηρείται σε κάθε σχολείο και εντάσσεται στα  σχέδια διασποράς του φόβου, ελέγχου, συκοφάντησης των εκπαιδευτικών και αποδοχής χειρότερων εργασιακών όρων. γ) Η δρομολόγηση της αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης  που επιχειρεί να γίνει το παράλληλο όχημα για την ομηρία και τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, να προωθήσει τις  απολύσεις και τη  διαθεσιμότητα και να κάνει τη σχολική μονάδα μια ανταγωνιστική ζούγκλα.
Είναι λοιπόν φανερό πως τους επόμενους μήνες, μαζί με τα μέτρα του νέου μνημονίου που ετοιμάζονται, θα ξεδιπλωθούν για τον καθένα και για όλους άθλια σχέδια για τον επαγγελματικό μας αφανισμό. Μπροστά σ’ αυτά τα σχέδια  ήρθε η ώρα ο καθένας μας να πάρει την ευθύνη του απέναντι στο μέλλον! Κανείς  δε μπορεί πια  να μένει αδιάφορος, να λέει ότι αφορά άλλους, να ελπίζει ότι αυτός θα τη «βολέψει», να αναζητά «ρυθμίσεις», που θα πλήττουν το διπλανό συνάδελφο, την άλλη ειδικότητα, το διπλανό σχολείο. Και το κυριότερο: αυτά τα σχέδια δεν αντιμετωπίζονται ούτε με ευχές ούτε με κατάρες ούτε με  την παθητικότητα που επιβλήθηκε από την απογοήτευση που έφεραν οι επετειακοί, παρατεταμένοι και αναποτελεσματικοί αγώνες-ντουφεκιές του συνδικαλιστικού κατεστημένου  τα τριάμισι χρόνια του μνημονιακού εφιάλτη. Πρέπει να εγερθούμε!
Συνάδελφε, η κυβέρνηση λεηλατεί κι ο κατεστημένος συνδικαλισμός τάχα  “κλιμακώνει” με  νέα 24 ωρη το Νοέμβρη, μέχρι την επόμενη, του Δεκέμβρη!
Πέρα από την συγκυβέρνηση της ΕΕ, του ΔΝΤ και των διεθνών τοκογλύφων, μια συμμορία ληστών και αρπακτικών που μας λεηλατεί, μεγάλο θέμα μας είναι σήμερα ο κατεστημένος συνδικαλισμός που μας οδηγεί μεθοδικά από ήττα σε ήττα. Η γαλαζοπράσινη ηγεσία της ΔΟΕ, λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, ξεπούλησε την απεργία το Σεπτέμβρη οδηγώντας τον κλάδο μας σε δύο 48ωρες και δυο στάσεις εργασίας (σύνολο 6 μεροκάματα)  σε τέτοιες μέρες που να μη συμπέσουν με την πενθήμερη απεργία των καθηγητών! Πρόκειται για μια εξωνημένη ηγεσία που, για να διασπάσει το πανεκπαιδευτικό μέτωπο και να οδηγήσει και τους δύο κλάδους στη λαιμητόμο της διαθεσιμότητας, αξιοποίησε περίτεχνα όχι μόνο την ΑΔΕΔΥ αλλά και τις παλινωδίες, τις ιδεοληψίες, τις περιχαρακώσεις και τους μικροϋπολογισμούς των υπόλοιπων κομματικών και παραταξιακών μηχανισμών στο σ.κ.  Συνάδελφε, θα ήταν φαιδρό, αν δεν ήταν τραγικό, ότι αυτός ο κατεστημένος συνδικαλισμός, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα σχέδια του επαγγελματικού μας αφανισμού, κάνει πως «κλιμακώνει» τον αγώνα και μας ξανασέρνει στην ήττα και τον εκφυλισμό με 24ωρη  απεργία το Νοέμβρη και ετοιμάζεται να κηρύξει την επόμενη, του Δεκέμβρη…  Τους γυρίζουμε την πλάτη!
Συνάδελφε, να βάλουμε τέρμα στο πλιάτσικο. Διεκδικούμε τη ζωή μας!
Σε μια άλλη επόμενη μέρα πρέπει να στοχεύσουν οι αγώνες μας. Μέχρι μια τέτοια νίκη είναι υποχρεωμένοι να αντέξουν: Ένα αύριο χωρίς χαράτσια, χωρίς οφειλόμενους φόρους στην εφορία, χωρίς τη φτώχεια του μήνα, το άγχος του εξοστρακισμού, της απόλυσης, τον τρόμο του επιθεωρητή, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους τοκογλύφους στο σβέρκο. Ένα αύριο χωρίς εφιάλτες! Για μια τέτοια και μόνο προοπτική αξίζει να ρισκάρεις ό,τι απέμεινε από το μισθό του μήνα. Σε μια τέτοια προοπτική πρέπει να συντονιστούμε. Με σύγκρουση, απεργία διαρκείας, διακλαδικό συντονισμό. Αποτινάζοντας το συνδικαλισμό της ήττας με τις παραταξιακές και κομματικές  αγκυλώσεις του, τους ψηφοθηρικούς σχεδιασμούς του. Γυρίζοντας την πλάτη σε όσους χαϊδεύουν αυτιά, κρύβουν την αλήθεια, καλλιεργούν εκλογικές αυταπάτες, μιλούν για εξεγέρσεις, αντίσταση, ανατροπή και στην πράξη στρώνουν το χαλί στις επετειακές απεργίες -ντουφεκιές για να συντηρούν και να αναπαράγουν την ύπαρξή τους.
Τώρα λοιπόν! Πριν το SURVEY μας δείξει το δρόμο της διαθεσιμότητας και της απόλυσης, πριν ο Στουρνάρας μας κλέψει κι άλλο το μισθό και μας κόψει τη σύνταξη, πριν μας πάρουν το σπίτι απ΄τα χρέη, πριν μας κλείσουν το σπίτι! Τέρμα το πλιάτσικο, διεκδικούμε τη ζωή μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου