Τρίτη 21 Μαΐου 2013

«Ανάρμοστη συμπεριφορά» από Μανιτάκη


Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ


Οταν όλοι βαφτίζονται «επίορκοι», για να γεμίσει η δεξαμενή τών υπό απόλυση υπαλλήλων του Δημοσίου, χωρίς καμία καταδικαστική απόφαση, ακόμη και για υποθέσεις εκτός υπηρεσίας, η διοίκηση επιστρέφει στις μαύρες δεκαετίες του '50 και του '60

Κλίμα τρομοκρατίας, αυταρχισμού και χαφιεδισμού στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση, στιγματίζοντας ως επιόρκους υπαλλήλους που απλώς αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική των απολύσεων. Ξαναγυρνώντας στις δεκαετίες του '50 και του '60, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εν έτει 2013 ελέγχει το δημόσιο υπάλληλο για «ανάρμοστη συμπεριφορά», ακόμα και εκτός υπηρεσίας.

Ετσι, αν κάποιος καταγγείλει έναν υπάλληλο γιατί έχει μια προσωπική διένεξη μαζί του για οποιοδήποτε θέμα που συνέβη εκτός υπηρεσίας, ο υπάλληλος αυτός με συνοπτικές διαδικασίες πάει πειθαρχικό και μέχρι να βγει η απόφαση μπαίνει σε αργία... Απίστευτο και όμως αληθινό: όλα αυτά γίνονται άμεσα και χωρίς να χρειάζεται η οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση...

Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πανεπιστημιακός δάσκαλος, υπεραμύνθηκε αυτών των διατάξεων, υπογραμμίζοντας «ότι όταν υπάρχει υπόνοια ή ενδείξεις ότι ο υπάλληλος έχει διαπράξει ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα, καλό είναι προσωρινά και μέχρις ότου κριθεί οριστικά να μην ασκεί τα καθήκοντά του, για το συμφέρον του ιδίου και το κύρος της άσκησης του λειτουργήματός του». Επιπροσθέτως, στη Βουλή, ο κ. Μανιτάκης δεν μπόρεσε να οριοθετήσει τι ακριβώς σημαίνει «ανάρμοστη συμπεριφορά» εκτός υπηρεσίας, δηλώνοντας μάλιστα ότι αυτό δεν είναι δική του αρμοδιότητα...

Ολοι ένοχοι

Στο μεταξύ οι νέες διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου, που καταλύουν το τεκμήριο της αθωότητας για τον κάθε υπάλληλο και γυρνούν τη δημόσια διοίκηση σε άλλες εποχές, αξιοποιούνται καταλλήλως, καθώς μακραίνει ο κατάλογος με τους «επιόρκους» που δίδονται βορά στον Μινώταυρο της τρόικας που θέλει οπωσδήποτε 4.000 υπαλλήλους εκτός Δημοσίου έως το τέλος του χρόνου.

Ετσι, μετά το δάσκαλο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, Στέφανο Γκουλιώνη, που πέρασε από πειθαρχικό και τέθηκε σε αργία επειδή συμμετείχε στη διαδήλωση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική την 25η Μαρτίου στη Λάρισα, και τη νηπιαγωγό Δέσποινα Κομνηνού, από τη Μυτιλήνη, που τέθηκε σε αργία εξαιτίας διαμάχης που είχε με εργολάβους δημοσίων έργων σε υπόθεση αστικής διαφοράς, άλλα δύο περιστατικά, πάλι από το χώρο της εκπαίδευσης, είναι δηλωτικά των κυβερνητικών προθέσεων.

* Ο καθηγητής του Γενικού Λυκείου Πελοπίου Δημήτρης Αχείμαστος τέθηκε σε αργία με την κατηγορία της «αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας», για προσωπική υπόθεση που έχει με αντίδικο ιδιώτη και αφορά οικονομικό ζήτημα. Σημειωτέον ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει εκδικαστεί στη Δικαιοσύνη, ούτε καν σε πρώτο βαθμό. Η εκδίκασή της πήρε αναβολή όχι κατόπιν αιτήσεως του καθηγητή, αλλά εξαιτίας αποχής των δικηγόρων.

* Η εκπαιδευτικός Σοφία Ποταμιάνου βρίσκεται στο επίκεντρο ΕΔΕ που διενεργείται με εντολή του υπουργείου Παιδείας και αντιμετωπίζει την κατηγορία της επιορκίας, διότι στις τελευταίες κρίσεις των διευθυντών αρνήθηκε να βάλει βαθμό στη συνέντευξη των υποψηφίων, υλοποιώντας σχετική απόφαση που είχε πάρει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Η κ. Ποταμιάνου είναι αιρετή στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Κεφαλονιάς-Ιθάκης (ΠΥΣΔΕ) και κατηγορείται για την πολιτική και συνδικαλιστική επιλογή να βάλει παύλα αντί για βαθμό σε υποψηφίους, με αφορμή καταγγελίες ενισταμένων πρώην διευθυντών.

Στη Βουλή

Το θέμα συζητήθηκε και στη Βουλή έπειτα από επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, που υπογράμμισε τον κίνδυνο να «τσουβαλιαστούν» με το στίγμα του επιόρκου δημόσιοι υπάλληλοι που μπορεί να έχουν μια προσωπική αντιδικία με έναν ιδιώτη, να είναι συνδικαλιστές ή να έχουν πολιτική δράση.

Πρόκειται για βιομηχανία διώξεων και απολύσεων εις βάρος των εργαζομένων με το νέο Πειθαρχικό, που δεν απαιτεί να υπάρχει καν καταδικαστική απόφαση και αποτελεί εργαλείο τρομοκράτησης και υποταγής των εργαζομένων, αφού όποιος αντιστέκεται, διώκεται. Η δημόσια διοίκηση της χώρας μπαίνει σε φαύλο κύκλο, κατέληξε η κ. Διώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου