Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Επιστολή SOS προς Μπαλτά: Ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση που του κάνουν- Μίσθωναν μέχρι και σχολικά πούλμαν για την εκδήλωση τους


Επιστολή του προέδρου της ΟΙΕΛΕ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας Μ. Κουρουτός απέστειλε την Τρίτη ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την επίθεση που δέχεται ο Υπουργός Παιδείας.

Στην επιστολή του ο κ.Κουρουτός αναφέρει μεταξύ άλλων πως επιχειρηματίες βρίσκονται πίσω αυτή την επίθεση ενώ στην συγκέντρωση που πραγματοποίησε η «κίνηση κατά Μπαλτά» σε κλειστό γυμναστήριο του Αμαρουσίου μισθώθηκαν μέχρι και σχολικά λεωφορεία μεγάλου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου των Αθηνών


Διαβάστε την επιστολή


Η επικοινωνιακή καταιγίδα εναντίον της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. που κατευθύνεται από μια ομάδα πολιτικών, επιχειρηματιών και ΜΜΕ δεν στήθηκε υπέρ της Παιδείας, αλλά εξυπηρετεί σκοτεινές σκοπιμότητες. Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός με ανοιχτή του επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. και τα ΜΜΕ επιχειρεί να ακουστεί και η εσκεμμένα φιμωμένη altera pars και να αναδειχθεί ο πραγματικός στόχος της ομάδας: η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και η μετατροπή του δημόσιου αγαθού της Παιδείας σε προνόμιο για ελάχιστους.

«ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ «ΟΧΙ ΜΠΑΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Ποντιακή Γενοκτονία / Αληθινά Σενάρια 16/5/2013


Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ - PONTOS THE GREEK GENOCIDE HISTORICAL DOCUMENTARY


Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

22 Μαϊου 2015: Εκδήλωση-συζήτηση και συναυλία αλληλεγγύης στο Μαράσλειο Διδασκαλείο






Στις 6:30 εκδήλωση - Ομιλητές θα είναι ο Mehmet Keklik, πρόεδρος του σωματείου εκπαιδευτικών Egitim Sen στην Ούρφα και ο Ismail Tutal, μέλος του σωματείου Egitim Sen στην Ούρφα. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο και θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: “Κομπάνι-Ροζάβα-Κουρδιστάν, οι αγώνες για γη, ελευθερία, κοινωνική χειραφέτηση και ο ρόλος της μαχόμενης εκπαίδευσης”.

Στις 9.00 συναυλία αλληλεγγύης - οι μουσικοί Αντωνοπούλου Ρίτα, Βέττα Καλλιόπη, Encardia, Ζουρνής Νίκος, Ιωάννου Κ. Γιάννης, Κωνσταντόπουλος Αλκιβιάδης, Λέκκας Βασίλης, Μπακιρτζής Αργύρης, Ρίζος Απόστολος, Σκανδάμης Θέμος και οι Albergo Sociale θα ενώσουν τις φωνές τους και τις μουσικές τους για να συμβάλλουν κι αυτοί στο χτίσιμο του σχολείου στο Κομπάνι.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας θα υπάρξει χαιρετισμός μέσω Skype και σύνδεση με Κομπάνι.

Πλήρης οδηγός για τις άδειες εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Comments


«Άδειες εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ – ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ- ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Με την τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 3528/2007 από τον Ν.4210/2013, την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/18/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην εθνική νομοθεσία με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του Ν. 4075/2012, σας παραθέτουμε τις άδειες που δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των αδειών αυτών.

Επισημαίνουμε ότι, όλες οι άδειες για τις οποίες δεν απαιτείται γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου χορηγούνται από την Υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο εκπαιδευτικός, είτε οργανικά είτε με απόσπαση. Στην περίπτωση απόσπασης, η Υπηρεσία, στην οποία είναι αποσπασμένοι οι εκπαιδευτικοί, υποχρεούται να κοινοποιήσει την απόφαση, με την οποία χορηγείται η άδεια, στην οργανική τους θέση.

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Συναντήσεις: Αντίσταση στην Ψυχολογικοποίηση 1ο, 2ο, 3ο, 4ο μέρος




Ο Κ. Μπαϊρακτάρης, Aναπλ. Kαθηγητής Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και η Μ. Χαρίτου-Φατούρου, Oμ. Kαθηγήτρια Ψυχολογίας στο Α.Π.Θ. συζητούν για το αν το παλιό σύνθημα "Συντρίψτε την ψυχολογία" ως μια επιστήμη στην υπηρεσία της εξουσίας ισχύει ακόμα.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κεραμιδιώτης

Ενδοσχολική Βία: η ψυχολογικοποίηση στην εκπαίδευση

Ο Κ. Μπαϊρακτάρης, Aναπλ. Kαθηγητής Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και η Μ. Χαρίτου-Φατούρου, Oμ. Kαθηγήτρια Ψυχολογίας στο Α.Π.Θ. συζητούν για το αν το παλιό σύνθημα "Συντρίψτε την ψυχολογία" ως μια επιστήμη στην υπηρεσία της εξουσίας ισχύει ακόμα.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κεραμιδιώτης

Ενάντια και πέρα απ’ τη ρητορική του (αντι)bullying

Αποτέλεσμα εικόνας για bullying at schoolΑνδρέας Βατσινάς

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στην ελληνική πραγματικότητα μια τάση θεραπευτικοποίησης της εκπαίδευσης, η οποία αντανακλά ευρύτερες δυτικές τάσεις και θεσμοθετημένες κρατικές πολιτικές. Ορισμένα στοιχεία της είναι η εισαγωγή κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στα σχολεία ως μέρος των προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων, η εμφάνιση σεμιναρίων, ομιλιών και διαλέξεων σε καθηγητές και δασκάλους για τη σημασία της διαχείρισης και της έκφρασης των συναισθημάτων, και γενικότερα μια έμφαση στη ‘ψυχική/συναισθηματική υγεία’ και ‘ευεξία’ των παιδιών. Οι μαθητές που θα μπουν στο σχολείο τα επόμενα χρόνια θα έρθουν σε επαφή με ένα πολύ διαφορετικό σώμα θεσμικών λογικών και πρακτικών από εκείνο που συναντούσαν μέχρι πρότινος. Οι αντιλήψεις περί «παιδιού» ή «μαθητή» παίρνουν σταδιακά μια πολύ πιο θεραπευτική και ψυχολογική τροχιά, οι επιπτώσεις της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμα πλήρως αντιληπτές.[1]

Αναπόσπαστο μέρος αυτής της διαδικασίας θεραπευτικοποίησης είναι η –σχετικά πρόσφατη– ανάπτυξη του λόγου του εκφοβισμού (bullying) ως κυρίαρχου ερμηνευτικού πλαισίου των ενδοσχολικών συγκρούσεων και των σχέσεων εξουσίας. Διάφοροι οργανισμοί και θεσμοί όπως η ‘Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου’, το ‘Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού’, το ‘Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού’, αρθρογράφοι στα ΜΜΕ, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, γονείς, μαθητές που ωθούνται σε δράσεις και τη δημιουργία βίντεο «ευαισθητοποίησης», τείνουν να αναπαράγουν ένα διάχυτο ηθικό πανικό και κινδυνολογία για τη ψυχική υγεία των παιδιών ή των νέων, κάνοντας λόγο για την εξάπλωση της «κοινωνικής μάστιγας» του bullying και της έξαρσης της βίας στα σχολεία. Ωστόσο, αντί να περιορίζεται στο χώρο της εκπαίδευσης, ο –ψυχολογικής προέλευσης– λόγος του bullying έχει ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς χρησιμοποιείται σταδιακά για τη νοηματοδότηση περιστατικών τα οποία μέχρι στιγμής γίνονταν αντιληπτά ως νεανική «παραβατικότητα» ή «βία» και βρίσκονταν σχεδόν αποκλειστικά στη σφαίρα δικαιοδοσίας του Νόμου (αστυνομία-δικαστήρια-εγκληματολογία). Ποιες συνθήκες οδήγησαν στο ξεδίπλωμα του λόγου περί (αντι)bullying και ποιες είναι οι αλλαγές που επιφέρει;

Άκου όταν μιλάς δάσκαλε!


Μαθητές - δάσκαλος

Το παρόν άρθρο γράφτηκε με όρους παιδαγωγικής και διδακτικής πράξης, με σκοπό να προβληματίσει και να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς στο καθημερινό τους έργο.

Γίνεται μια προσπάθεια να τονιστεί η καλή τακτική του δασκάλου να ακούει τους μαθητές του μέσα και έξω από την τάξη, να αναδειχθεί η καλή πρακτική της συνθετικής έκθεσης, να αναφερθεί η αναγκαιότητα της εναλλαγής των μεθόδων διδασκαλίας, να αναλυθεί η τεχνική επίτευξης ήρεμου κλίματος στην τάξη και να επισημανθεί η αξιοποίηση της επικαιρότητας και των ενδιαφερόντων των μαθητών.
Επιπροσθέτως, γίνεται λόγος και για την καλή συνήθεια του δασκάλου να επιβραβεύει την προσπάθεια των μαθητών και όχι την εξυπνάδα.

Οι μαθητές μας διδάσκουν


Θυμάμαι έντονα τη στιγμή εκείνη που ως αναπληρωτής δάσκαλος, πήρα ένα πολύ καλό μάθημα Διδακτικής από τη Μάρθα, μαθήτρια της Γ` τάξης του Δημοτικού. Καθόταν στο πρώτο θρανίο και ήταν πολύ προσεκτική στην παράδοση όλων των μαθημάτων. Μια μέρα, ενώ βάσει του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος έπρεπε να διδάξω μία ώρα Μαθηματικά, έκανα δύο συνεχόμενες. Μόλις ολοκλήρωσα την παράδοση, η Μάρθα αντέδρασε με έναν παρατεταμένο αναστεναγμό ανακούφισης. Ήταν ολοφάνερο, ότι με «τη γλώσσα του σώματος» μου τα είπε όλα. Εκτός αυτού, είχε αντιληφθεί, ότι το μάθημα των Τεχνικών εκείνη την ημέρα πάλι δε θα γινόταν.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Ο μπαλτάς της… αριστείας και της αξιοκρατίας

Αποτέλεσμα εικόνας για νεο σχολειο
Του Γιώργου Κ. Καββαδία

«Όλοι μαζί» μέχρι τους… ναζί...

Ήταν όλοι εκεί στο κλειστό γήπεδο «Σπύρος Λούης» του Αμαρουσίου και θα συνεχίσουν στο Σύνταγμα με αντιδραστικές εκδηλώσεις τύπου κατσαρόλας, όπως πρωτοεμφανίστηκαν στη Χιλή το 1973, από τις «νοικοκυρές» και τους «νοικοκυραίους» της αστικής τάξης για να ρίξουν τον Αλιέντε. Ένας εσμός των πιο αντιδραστικών θέσεων και απόψεων που έχει οδηγήσει τη δημόσια εκπαίδευση σε κατάρρευση εκτοξεύοντας τα ποσοστά μαθητικής διαρροής στα ύψη και πετώντας στον … Καιάδα της αμάθειας και της αμορφωσιάς στρατιές μαθητών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Η «Πρωτοβουλία» πρώην υπουργών, επίλεκτων πολιτικών εραστών της ευρωδουλείας και των μνημονίων, πρυτάνεων και καθηγητών των ΜΑΤ και της βίας, υποτακτικών και «πρόθυμων» διανοουμένων που όλα αυτά τα χρόνια «σιωπούσαν» ή λασπολογούσαν κάθε αίτημα και αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας υμνώντας κάθε νεοφιλελεύθερο μέτρο των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ που ξεθεμελίωνε τη δημόσια εκπαίδευση.
Έλειπαν, βέβαια, οι νεοναζί μαζί με τους οποίους υπερασπίζονται τα ιδεολογήματα περί «αριστείας». Οι θιασώτες της ανισότητας και του εκπαιδευτικού ρατσισμού κραδαίνουν τον μπαλτά της «αριστείας» ως το αυτονόητο. Ξεχνούν, ή δεν γνωρίζουν, ότι οι διακηρύξεις των ναζιστών και των απογόνων τους και του αρχηγού τους Ν. Μιχαλολιάκου, βρίθουν από ύμνους στην «αριστεία» και στους «αρίστους». Η αντίληψη της φυσικής επιλογής των ισχυρών, των «αρίστων» που κυριαρχούν εξαφανίζοντας τους αδύνατους είναι το θεωρητικό υπόβαθρο του Ναζισμού που ματοκύλισε και συνεχίζει να ματοκυλά την ανθρωπότητα. Σε αυτό το πλαίσιο το κράτος σκοπό έχει να προστατέψει αυτή τη φυσική πραγματικότητα προκειμένου μέσω του αγώνα για επιβίωση και επιβολή να κυριαρχήσουν οι «άριστοι», οι ισχυροί και η κοινωνία να εξαγνιστεί από τους αδύνατους που την υπονομεύουν. Με λίγα λόγια η κυριαρχία των «αρίστων», των δυνατών και η συντριβή των «αδυνάτων» είναι το δόγμα του ναζισμού και του φασισμού.

Αἰὲν ἀριστεύειν καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων (Όμηρος, Ιλιάδα)