Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

"Πικρές αλήθειες και άδικες παραβλέψεις για την κατηγοριοποίηση-βαθμολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών" του Γιώργου Ηλ. Τσιτσιμπή

Οι οπτικές ενός προβλήματος, καθορίζουν και τις δρομολογούμενες λύσεις. Έτσι, οι νεοσυντηρητικές εκπαιδευτικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών, δίνουν έμφαση στα αποτελέσματα, υποβαθμίζοντας τις παραμέτρους που οδηγούν σ’ αυτά. Εστιάζουν στις δεξιότητες για την αγορά εργασίας εις βάρος του ουμανιστικού πνεύματος. Προκρίνουν την περικοπή δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση υπέρ της προώθησης – πριμοδότησης της ιδιωτικής. Συκοφαντούν στοχευμένα το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του, για να αμβλύνουν τις αντιστάσεις και να κυριαρχήσει ο φόβος, στοχεύοντας στην κατηγοριοποίηση και την χειραγώγησή τους. 

Συνδετικός κρίκος σ’ όλα αυτά (κι όχι μόνο) είναι η οπτική της ιεραρχικής αξιολόγησης (από τα πάνω προς τα κάτω), με κατευθυντήριες γραμμές τις επιλογές του Ο.Ο.Σ.Α και των διαφόρων επιχειρήσεων (είναι πολλά τα κέρδη για αυτές, ιδιαίτερα στον τομέα της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και θεσμών). Κάνει εντύπωση δε, ότι ενώ γνωρίζουμε για έρευνες, σπάνια μαθαίνουμε τα συμπεράσματά τους και τις αντισταθμιστικές πρακτικές που απορρέουν απ’ αυτές. Συνήθως, απλά βιώνουμε την αδιατάρακτη συνέχεια της πολιτικής τους. Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα και η ειδική αγωγή ακόμα πιο ξεχωριστό.

Έχοντας υπόψη μας την συγκεκριμένη οπτική, είναι κρίμα που μια ολόκληρη κοινωνία, αντί να δει την ουσία της όλης υπόθεσης, μένει υποκριτικά στα επιφανειακά. Ίσως και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, δεν έχουν καταφέρει να κοινωνήσουν στους γύρω τους το ύπουλο κατασκεύασμα.

Δυσφήμιση εννοιών

Εύηχες λέξεις και έννοιες, όπως «αξιολόγηση», «αυτοαξιολόγηση», «ικανός», «βελτίωση»…και τόσες άλλες, ταλαιπωρούνται και ταλαιπωρούν, χωρίς να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Παιδί και τηλεόραση


Τι μπορεί να προκαλέσει σε ένα νήπιο η υπερβολική έκθεση στην τηλεόραση;  Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των νηπίων; Τι μπορεί να προσφέρει μια βόλτα σε ένα μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο ή ακόμα και ένα απλό εικονογραφημένο βιβλίο σε ένα παιδάκι 3 ετών;  Οι απαντήσεις στο παρακάτω βίντεο..

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ντοκυμαντέρ του PEDRO OLALLA : «Γιατί η Ελλάδα...»

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Αναδημοσίευση από: http://paidiki-logotexnia.blogspot.gr/


Τουρκοκρατία
Αναγέννηση
Διαφωτισμός 


 
1. Διάρρηξη στο Τυπογραφείο, Αννέτε Νόιμπάουερ (1452)

2. Η Μαρούλα της Λήμνου, Μαρία Λαμπαδαρίδου - Πόθου (1472)

3. Το Πνεύμα του Βουνού (γερμανικοί λαϊκοί μύθοι), Κίρα Σίνου

4. Ο έμπορος της Βενετίας, Σοφία Ζαραμπούκα (Βενετία 1575)

5. Μικρομέγας, Βολταίρος (1750)

6. Ελευθερία ή Θάνατος, Αγγελική Νικολοπούλου

7. Ο Πατροκοσμάς, Τάκης Λάππας

8. Ρήγας Βελεστινλής, Τάκης Λάππας

9. Η Παναγία των Παρισίων, Βίκτορ Ουγκό (Παρίσι 1482)

10. Στο σταυροδρόμι της ημισελήνου, Κίρα Σίνου (1571)

11. Το λιονταρόπουλο, Καλλιόπη Σφαέλλου (ο Κολοκοτρώνης παιδί)

12. Στο κρυφό σχολειό, Ισμήνη Καπάνταη

13. Ο θησαυρός των Αζτέκων, Εβελύν Μπριζού Πελέν (Μεξικό 1520)

14. Το νησί των θησαυρών, Ρόμπερτ Λ. Στίβενσον (Καραϊβική 1750)

15. Σαΐνια Ερευνητές, Ανέτε Νόιμπαουερ (Φλωρεντία 1500)

16. Οι τρεις σωματοφύλακες, Αλέξανδρος Δουμάς (Γαλλία 1625)

17. Το κόκκινο της Ανατολής, Άννα Γκέρτσου-Σαρρή (Αμπελάκια 1798)

18. Δον Κιχώτης, Μιγκέλ ντε Θερβάντες (Ισπανία τέλη 16ου)

19. Λεονάρντο ντα Βίντσι, Karen Ball (Ιταλία 1450-1520)

20. Το μαύρο βέλος, Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον, (Αγγλία 1450-1490)

21. Η κόρη του λοχαγού, Αλέξ. Πούσκιν - Ερευνητές (Ρωσία 1773-4)

22. Η ανταρσία του Μπάουντι, Ιούλιος Βερν (Καραϊβική 1787)

23. Η μαύρη τουλίπα, Αλέξανδρος Δουμάς (Ολλανδία 1672)

24. Κάπτεν Κουκ, Rebecca Levene (π. 1730-80)

25. Ποκαχόντας, η μικρή ινδιάνα πριγκίπισσα,Stef. Molinari (1607-17)

26. Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ουίλιαμ Σέξπιρ (Βερόνα π.1550)

27. Πρίγκιπας και φτωχός, Μαρκ Τουέιν (Λονδίνο 1547-53)

28. Σειρά: Πειρατές - Μόνοι Εναντίον Όλων, Σεμπαστιάνο Ρ. Μινιόνε

29. Η Κατάρα της Μάνας, Τάκης Λάππας

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤ΄ΤΑΞΗ

Αναδημοσίευση από: http://paidiki-logotexnia.blogspot.gr/
του Χοσέ Μάουρο ντε Βασκονσέλος
Ο μικρός Βραζιλιάνος Ζεζέ νιώθει από τα πέντε του χρόνια τι θα πει φτώχεια, αδικία, θάνατος. Είναι ένα μικρό αγοράκι που κάνει σκανταλιές, τρώει ξυλιές, μα έχει πολύ χιούμορ και ευαισθησία. 

της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου
Διηγήματα βασισμένα σε πραγματικά περιστατικά από τον καιρό της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα. Ιστορίες σκληρές κι όμως γεμάτες ανθρωπισμό, ιστορίες αληθινές που σήμερα μοιάζουν απίστευτες. 


του Ευγένιου Τριβιζά
Ο βασιλιάς Αρπατίλαος της Ουρανούπολης έχει μετατρέψει τη ζωή των υπηκόων του σε μια γκρίζα κόλαση. Σαν να μην έφτανε αυτό, αποφασίζει για να τους στερήσει κάθε ελπίδα, να κατασκευάσει μαγικά μαξιλάρια που θα αντικαταστήσουν τα όμορφα όνειρά τους με απαίσιους εφιάλτες! Θα καταφέρει κανείς να τον σταματήσει;

Αφιέρωμα στα Χριστούγεννα

Φιλαναγνωσία

Φιλαναγνωσία


Αναδημοσίευση από: http://paidiki-logotexnia.blogspot.gr/
  
.A. Γιατί Διαβάζουμε; ...επειδή μας αρέσει!  
ενώ ταυτόχρονα, πιθανά οφέλη εντοπίζονται σε πολλούς τομείς:

1. Πνευματική συγκρότηση και συναίσθημα
Η λογοτεχνία, ως μορφή τέχνης, μεταπλάθει την αντικειμενική πραγματικότητα με την αισθητική αξία που της προσδίδει. Η πρόκληση συγκίνησης, πρωταρχικό γνώρισμα της λειτουργίας της τέχνης του λόγου, όπως και κάθε τέχνης, είναι απόρροια της αισθητικής της αξίας. Ποικίλα συναισθήματα, πάθη, καημοί, διαλογισμοί του ανθρώπου, κοινωνικά προβλήματα μετατρέπονται από το δημιουργό σε αισθητική εποπτεία. Έτσι το ατομικό γίνεται γενικό. Το έργο κάθε λογοτέχνη αντανακλά, δημιουργικά, έναν ολόκληρο κόσμο ιδεών και πεποιθήσεων, που ενώνουν το συγγραφέα με την εποχή του ή τον αντιπαραθέτουν σ' αυτήν. Έτσι κάθε λογοτέχνημα μέσα από την αισθητική ανασύνθεση του κόσμου της ανάγκης, μας οδηγεί στην εσωτερική ελευθερία και συμβάλλει γενικότερα στη συγκρότηση της πνευματικής μας ζωής. (Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Εισαγωγή στο Τέρψεις και Ημέρες Ανάγνωσης, ΙΜΠ, 1999)

2. Γραμματισμός/Λεξιλόγιο
Ειδικότερα οι Robinson και Spodek παρατηρούν ότι η λογοτεχνία αποτελεί μια προφανή πηγή ποικιλίας στη χρήση λέξεων και λεξιλογίου. Η παιδική λογοτεχνία και συγκεκριμένα οι μικρές εικονογραφημένες ιστορίες, μπορούν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Την παραπάνω διαπίστωση έρχεται να επιβεβαιώσει μία πρόσφατη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε ελληνικά νηπιαγωγεία, αποδεικνύοντας ότι η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού βιβλίου προσαρμοσμένου στην προσληπτική ικανότητα του παιδιού, βγάζει το παιδί από τον καθημερινό λόγο και το οδηγεί σε νέες –φανταστικές μεν- αλλά ευχάριστες καταστάσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να προκαλέσουν επικοινωνία, η οποία θα επενδυθεί με κατάλληλο λεξιλόγιο, γεγονός που θα βοηθήσει στον εμπλουτισμό του. (Φλωρά Αφροδίτη, Η συμβολή της λογοτεχνίας στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ) "Όλοι ξέρουμε", τόνισε η ομιλήτρια "ότι οι άνθρωποι γίνονται αναγνώστες στην παιδική ηλικία... Είναι καθήκον μας ως γονέων, δασκάλων ή δημιουργών ν' ανοίξουμε το δρόμο των παιδιών προς τη λογοτεχνία." (Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, Αλφαβητισμός με τη Λογοτεχνία, στο Όπως και στ' αηδόνια... Για την Παιδική Λογοτεχνία χωρίς ψευδαισθήσεις, Αθήνα, Πατάκης 1995, σ.125-155)

3. Ευφυΐα 
...Οι ίδιοι έλεγχοι επαναλήφθηκαν όταν τα παιδιά ήταν οκτώ ετών. Υστερα από περίπου μια δεκαετία, όταν οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 17 και 19 ετών, οι ειδικοί εξέτασαν τον εγκέφαλό τους στον τομογράφο. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που είχαν περισσότερα γνωσιακά ερεθίσματα στην ηλικία των τεσσάρων ετών ήταν καλύτερα ανεπτυγμένος.  Ολοι οι άλλοι παράγοντες που εξέτασαν οι επιστήμονες – μεταξύ των οποίων ο δείκτης νοημοσύνης των γονιών, η γονική γαλούχηση σε όλες τις ηλικίες ή η ενίσχυση των γνωσιακών ερεθισμάτων στην ηλικία των οκτώ ετών – δεν φάνηκαν να έχουν καμία επιρροή. Συγκεκριμένα οι ειδικοί είδαν ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που είχαν περισσότερα πνευματικά ερεθίσματα στα τέσσερα είχε λεπτότερο φλοιό – χαρακτηριστικό το οποίο αποτελεί δείγμα μεγαλύτερης ανάπτυξης.(Το Βήμα Science, Πολλά βιβλία στα 4, γερό μυαλό στα 18 δημοσίευση 16/10/2012)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Αναδημοσίευση από:http://paidiki-logotexnia.blogspot.gr/

Του Δωδεκάμερου και της Λαμπρής

Υπόθεση
Το βιβλίο περιλαμβάνει δεκαέξι ιστορίες (6 για το Δωδεκαήμερο και 10 σχετικές με τη Λαμπρή) με τους εξής τίτλους και υποθέσεις:

** Να τα πούμε; Παραμονή Χριστουγέννων και ο καπετάν Ζαννής βρίσκεται με το πλοίο του στο τρίγωνο των Βερμούδων. Κάτι περίεργο τους πλησιάζει απειλητικά και μόνο ένα θαύμα μπορεί να αλλάξει την κατάσταση...

*** Χριστούγεννα στο Ανήλιο Μια οικογένεια από τον Βόλο, περνάει τις γιορτές των Χριστουγέννων στο χωριό Ανήλιο, φιλοξενούμενη από συγγενείς. Τα παιδιά ζουν όμορφες και ήσυχες στιγμές κοντά στη φύση με τα ξαδέλφια τους, όταν όμως δοκιμάζουν να παίξουν με αυτοσχέδια έλκηθρα στο χιόνι... μαθαίνουν ότι αγώνες χωρίς απώλειες δεν γίνονται.

**** Οι φορεσίτσες της γιαγιάς Μαριγώς Η γιαγιά Μαριγώ κάθε Χριστούγεννα φυλάει την ομορφότερη φορεσιά που έχει πλέξει "για τον Χριστούλη". Η εγγονής της νομίζει πως για να Του τη δώσει, η γιαγιά ταξιδεύει μέχρι τη Βηθλεέμ. Μια μέρα όμως, θα καταλάβει ότι για να βρούμε το Χριστό δεν είναι ανάγκη να πάμε τόσο μακριά.

**** Τα παιδιά των φαναριών Δίπλα στη στάση του σχολικού της, ένα κορίτσι συναντά κάθε μέρα ένα παιδί των φαναριών. Βλέποντάς το να καθαρίζει τζάμια για λίγα κέρματα, νιώθει ενοχές για τα όσα εκείνη μπορεί και απολαμβάνει, κι έτσι προσπαθεί να το βοηθήσει, προσφέροντάς του αρχικά φαγητό και έπειτα το μπουφάν της.

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες


Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες

Υποθέσεις 
Στο βιβλίο περιέχονται 17 χριστουγεννιάτικα διηγήματα, το ένα λαϊκό και τα υπόλοιπα γραμμένα από σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς. Οι τίτλοι και οι υποθέσεις συνοπτικά:

Παύλος Νιρβάνας, Το μοιρασμένο φλουρί - όπου μια οικογένεια αποφασίζει να δώσει στον πρώτο ζητιάνο που θα χτυπήσει την πόρτα το φλουρί που έλαχε στο κομμάτι "του φτωχού".

Γρηγόριος Ξενόπουλος, Πλούτος και ευτυχία - όπου ένα παιδί αλλάζει την ευχή του, όταν στον ύπνο του καταλαβαίνει πως ο πλούτος δεν είναι το σπουδαιότερο αγαθό.

Δημοσθένης Βουτυράς, Παραμονή Πρωτοχρονιάς στον Πειραιά - όπου ένας νεαρός αφηγείται τα όσα κωμικά συνέβησαν όσο έλεγε τα κάλαντα με την παρέα του.

Κώστας Παρορίτης, Μπρος στην Ωραία Πύλη - όπου ένας ληστής αποφασίζει μετά την χριστουγεννιάτικη λειτουργία να επιστρέψει στον ίσιο δρόμο.

Στρατής Μυριβήλης, Ο Μανολάκης γυρεύει το Θεό - όπου ένα φτωχό αγόρι χάνει τη μητέρα του και έπειτα πεθαίνει από το κρύο, κουλουριασμένο έξω από ένα ξενοδοχείο, στο οποίο πραγματοποιείται ο χορός της Φιλανθρωπικής Εταιρείας. Η ψυχή του τριγυρίζοντας, γνωρίζει για λίγο τον απαίσιο -αλλά τόσο σικ- παράδεισο των "κατά νόμον δικαίων", που για θεό λατρεύουν τον Μαμωνά.

Γεώργιος Αθανάς, Τα χριστουγεννιάτικα τσαρούχια - όπου ένα αγόρι που εκπαιδεύεται ως τσαρουχάς, θέλει να επιστρέψει σπίτι του με παπούτσια για δώρο στους γονείς του, στο δρόμο όμως του τα κλέβουν.

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

«Σφαλιάρα» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Υπουργείο Παιδείας για το «My School»

«Σφαλιάρα» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Υπουργείο Παιδείας για το «My School»
Μίλτος Σακελλάρης


Απόφαση «καταπέλτη» για το σύστημα…ρουφιάνος του υπουργείου Παιδείας, ονόματι «My school», το οποίο θεσπίστηκε επί υπουργίας του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, έλαβε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την απόφαση της καλεί το υπουργείο Παιδείας: 

Να τηρεί στη βάση δεδομένων του Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος με την ονομασία myschool μόνο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών, τα οποία συλλέγονται βάσει νομοθετικών διατάξεων από τις σχολικές μονάδες.

Να διαγράψει τα επιπλέον προσωπικά δεδομένα που δεν προβλέπονται σε νομοθετική διάταξη και για τα οποία δεν τεκμηριώθηκε η ανάγκη τήρησής τους για τον επιδιωκόμενο σκοπό, καθώς και τα αντίστοιχα πεδία της βάσης δεδομένων και της εφαρμογής του συστήματος myschool.

Να διαγράψει τυχόν δεδομένα από το σύστημα myschool που αφορούν το Ατομικό Δελτίο Υγείας του μαθητή και τα αντίστοιχα πεδία της βάσης δεδομένων και της εφαρμογής.

Να ορίσει ανώτατο χρόνο τήρησης των προσωπικών δεδομένων των μαθητών στο εν λόγω πληροφοριακό σύστημα

Να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που τηρούνται στη βάση δεδομένων του εν λόγω πληροφοριακού συστήματος

Να μεριμνήσει, ώστε να περιληφθεί στο σύστημα η δυνατότητα δημιουργίας ατομικών λογαριασμών χρηστών που να αποδίδονται σε κατάλληλα εξουσιοδοτημένους εκπαιδευτικούς της κάθε σχολικής μονάδας και υπαλλήλους της κάθε διοικητικής δομής όπως Διεύθυνση ή Περιφερειακή Διεύθυνση, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κοινή χρήση του μοναδικού λογαριασμού που αποδίδεται στον Διευθυντή της σχολικής μονάδας ή της διοικητικής δομής για την διεκπεραίωση όλων των εργασιών που απαιτούνται στο πλαίσιο του συστήματος myschool.

Να καταργήσει την πρόσβαση που έχουν οι ατομικοί λογαριασμοί των χρηστών που αποδίδονται στους Διευθυντές των διοικητικών δομών στα ονοματεπώνυμα των μαθητών των σχολικών μονάδων στην περιοχή ευθύνης τους.

Να καταργήσει τη πρόσβαση που έχουν οι λογαριασμοί των χρηστών που αποδίδονται στους αρμόδιους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Σπουδών της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας στα ονομαστικά στοιχεία μαθητών, τους αριθμούς Μητρώου και τις τάξεις εγγραφής.

Να εξασφαλίσει ότι πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και των γονέων/κηδεμόνων τους που τηρούνται στο σύστημα έχει μόνο η σχολική μονάδα φοίτησης του μαθητή.

Να μεριμνήσει για την κατάλληλη εκπαίδευση των χρηστών και του συστήματος σε θέματα προστασίας και ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.

Να μεριμνήσει ώστε το σύστημα να αποκλείει την πρόσβαση των χρηστών που προέρχονται από IP διευθύνσεις εκτός του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, δεδομένου ότι η εφαρμογή επιτρέπει την πρόσβαση μόνο στους χρήστες που είναι πιστοποιημένοι από την Κεντρική Υπηρεσία Πιστοποίησης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου του υπουργείου Παιδείας, δεν τεκμηριώνει καθόλου για ποιο λόγο επιτρέπεται η πρόσβαση από όλες της ελληνικές IP Διευθύνσεις , γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διαδικτυακών επιθέσεων. 

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Εκπαιδευτικό υλικό για την 17η Νοέμβρη

Ευχαριστούμε τον Α΄ Συλλόγο Αθηνών από την ιστοσελίδα του οποίου αντλήσαμε το υλικό. 

Αφιέρωμα στην επτάχρονη δικτατορία, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Σε αυτό το αφιέρωμα συγκεντρώνουμε υλικό, σχολικές γιορτές συναδέλφων, χρονικά, δραστηριότητες, ποιήματα, πεζά, ταινίες, κείμενα, βιβλιογραφία, για την επτάχρονη δικτατορία, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οργάνωση σχολικών γιορτών την 17ης Νοέμβρη, για την καλύτερη οργάνωση της διδασκαλίας που αφορά τα συγκεκριμένα γεγονότα αλλά και για την καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων για τα γεγονότα της εποχής.

Α. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

ΚΛΙΚ στην εικόνα, για να μεταφερθείτε στον σύνδεσμο


.
Β. VIDEOS – ΤΑΙΝΙΕΣ

α) Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο Ντοκυμαντέρ – αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, από το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα». .

β) Νοέμβρης ’73 Ένα χρονικό των ημερών σε video (9΄)